Πολιτική

Ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» για τις ομαδικές απολύσεις


Εισαγγελική πρόταση-σοκ προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο αρνητικός αντίκτυπός της και στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά

 «Βόμβα» στα θεμέλια του νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις που εφαρμόζεται στην χώρα μας, βάζει η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ο τελευταίος κρίνει ασύμβατο το ισχύον νομικό καθεστώς με το κοινοτικό δίκαιο και επί της ουσίας ανάβει το «πράσινο» φως για την σταδιακή απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα.

Στο σκεπτικό της απόφασή του, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε δύο σημεία, προκειμένου να καταδείξει την ασυμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας και του κοινοτικού δικαίου. Ο γενικός εισαγγελέας εκτιμά ότι το προστατευτικό για τους εργαζόμενους νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στη χώρα μας, είναι αντίθετο προς το δίκαιο της Ε.Ε, καθώς περιορίζει την επιχειρηματική ελευθερία.

Παράλληλα θεωρεί ότι οποιαδήποτε παρέμβαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας σε υποθέσεις ομαδικών απολύσεων από εταιρίες, με απώτερο σκοπό να τις αποτρέψει, επίσης αντιβαίνει τους κοινοτικούς κανόνες. 

Η κουβέντα για την αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις άνοιξε για τα καλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και η οριστική απόφαση επί του θέματος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πρόταση του γενικού εισαγγελέα, τότε αυτό θα σηματοδοτήσει την σταδιακή απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Η εισήγηση-απόφαση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έχει άμεσο αντίκτυπο και σε πολιτικό επίπεδο, κυρίως για την ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι πολύ πιθανό να «πλήξει» τις ελληνικές θέσεις κατά τις επικείμενες συζητήσεις με τους δανειστές για την αναμόρφωση των εργασιακών. Παράλληλα εκτιμούν ότι θα αποτελέσει «όπλο στην φαρέτρα» κυρίως του ΔΝΤ, που πιέζει για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Η εισήγηση του εισαγγελέα ήρθε μετά από προδικαστικό αίτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει η εταιρεία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge, αποφάσισε την οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας που απασχολούσε 236 εργαζομένους. 

Ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 1387/1983, η ΑΓΕΤ Ηρακλής ζήτησε εγγράφως έγκριση από τον υπουργό Εργασίας ώστε να εγκριθεί το σχέδιο ομαδικών απολύσεων, το οποίο όμως απορρίφθηκε. Η εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της αποφάσεως του υπουργού και το ΣτΕ υπέβαλε στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου, δύο ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας, αφενός, με την οδηγία 98/59/ΕΚ και, αφετέρου, με τις διατάξεις της Συνθήκης περί της ελευθερίας εγκαταστάσεως και της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων (άρθρα 49 και 63 ΣΛΕΕ). 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις