Πολιτική

Ανοίγει τις στρόφιγγες ο Γιούνκερ


Εφ' όλης της ύλης ομιλία - Τι είπε για Brexit, Άμυνα/Ασφάλεια, Κυπριακό, φορολογία και το μέλλον της Ε.Ε

Τον διπλασιασμό τόσο των πόρων όσο και την διάρκεια του προγράμματος στήριξης (πακέτο Γιούνκερ) των ευρωπαϊκών οικονομιών πρότεινε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν. Σε μια ομιλία εφ' όλης της ύλης ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ τόνισε πως πρέπει η Ευρώπη να ξεπεράσει τις διαιρέσεις της και να δράσει από κοινού και με τρόπο αποδοτικό προς όφελος της Ε.Ε συνολικά ώστε να μην πληγεί η ανάπτυξη. Παράλληλα, ζήτησε περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μιλώντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιγραμματικά, η νέα πρόταση επιμηκύνει το πρόγραμμα ως το 2022 και αυξάνει τα κεφάλαια στα 620 δισ ευρώ. Αναφορά βέβαια έγινε και για άλλα ζητήματα που απασχολούν την Ένωση, όπως η φορολογία, το Brexit, το Κυπριακό, τον λαϊκισμό και τις ακραίες φωνές...σε μια προσπάθεια ανάτασης του ευρωπαϊκού οράματος. "Η ιστορία δεν θα θυμάται εμάς, αλλά τα λάθη μας", είπε χαρακτηριστικά

Αναφερόμενος στον τομέα της εργασίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως η Γηραιά Ήπειρος δεν είναι "άγρια Δύση" και ζήτησε την εξάλειψη των κοινωνικών προκαταλήψεων στις αποδοχές των εργαζομένων. Παραδέχτηκε δε, το "αγκάθι" που ονομάζεται ανεργία και παραμένει σε υψηλό επίπεδο, ενώ αναφορά έγινε και για το χρέος που συνιστά εμπόδιο στην ανάκαμψη. 

«Το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. να λάβουν επιτέλους μορφή» υποστήριξε και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει "α λα καρτ" πρόσβαση στην ενιαία αγορά» σημείωσε ο Γιούνκερ διαβεβαιώνοντας πως η Ε.Ε δεν κινδυνεύει από την απόφαση της Βρετανίας ν' αποχωρήσει.

Ο κ. Γιούνκερ εστίασε και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, εξηγώντας ότι η Κομισιόν επιθυμεί την ενοποίηση του νησιού. «Ευρώπη σημαίνει ειρήνη και γι’ αυτό θα κάτσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Αναφορά έγινε και για την φορολογία στην Ένωση, με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση της Apple, σημειώνοντας πως κάθε εταιρία όσο μεγάλη και αν είναι πρέπει να καταβάλει φόρους στη χώρα που παράγει.

Περιγράφοντας το όραμά του για την Ε.Ε., σημείωσε την ανάγκη «να χτίσουμε μια καλύτερη Ευρώπη, μια Ευρώπη οικοδομημένη με τα κράτη - μέλη και όχι εναντίον τους».

«Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι προς το συμφέρον των κρατών - μελών» συνέχισε και προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιλέξει το μονοπάτι του εθνικισμού. «Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειες ενοποίησης και να περιορίσουμε τον χώρο ανάπτυξης του λαϊκισμού» σημείωσε στη συνέχεια.

Όσον αφορά τον τομέα της Ασφάλειας στην Ευρώπη πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού υπουργείου Εξωτερικών σε συνδυασμό μ' ένα ενιαίο Ταμείο.

Τέλος, τα εύσημα έδωσε στην ΕΚΤ και την πολιτική που ασκεί καθώς όπως επεσήμανε οι χώρες της Ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισ. ευρώ φέτος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις