Τράπεζες

Ανοιχτό "στοίχημα" στην Τρ. Πειραιώς


Μεγάλη απόκλιση μεταξύ της προσαρμοσμένης τιμής της μετοχής στο ταμπλό και της τιμής στην ΑΜΚ

Καθοριστική για τη διαμόρφωση κλίματος στο χρηματιστήριο και για τη συμμετοχή μικροεπενδυτών στην ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς θα είναι η “συμπεριφορά” της μετοχής της, που επανέρχεται σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ με προσαρμοσμένη τιμή - και αντιστοίχως μικρότερο αριθμό χαρτιών - λόγω reverse split (μετατροπή 16,5 μετοχών σε μία).

Η γνωστοποίηση των τελικών όρων της αύξησης κεφαλαίου επέτεινε τον προβληματισμό στην αγορά, καθώς η τιμή διάθεσης μπορεί να διαμορφωθεί χαμηλότερα απ' ό,τι αναμενόταν, ενώ το ποσό που θα αντληθεί θα είναι μεγαλύτερο απ' ότι  είχε αρχικά υπολογισθεί (1,2 με 1,38 δισ. αντί 1 δισ.).

Η χαμηλή τιμή ευνοεί όσους θα μπουν τώρα στην ΑΜΚ, αλλά είναι επιζήμια για όποιους έχουν ακόμη “παλιές” μετοχές Τρ. Πειραιώς, καθώς η χρηματιστηριακή τιμή λογικά θα υποχωρήσει περαιτέρω, τείνοντας να προσεγγίσει την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων

 Μεγάλη απόκλιση

Οπως ανακοινώθηκε, η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,00 -1,15 ευρώ, με βάση τις προσφορές που θα υπάρξουν από διεθνείς επενδυτές στη διαδικασία book building. Θα είναι δηλαδή πολύ χαμηλότερη από την προσαρμοσμένη τιμή στην οποία θα ξεκινήσει σήμερα η διαπραγμάτευση της μετοχής μετά το reverse split (μετατροπή 16,5 μετοχών σε μία).

Η προσαρμοσμένη τιμή είναι 4,784 ευρώ (τελευταία τιμή κλεισίματος €0,29 Χ 16,5) – υπερτετραπλάσια από την τιμή στην οποία θα διατεθούν οι μετοχές της ΑΜΚ.

Υπάρχουν λοιπόν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω πτώσης, ώσπου να συγκλίνουν οι δύο τιμές. Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι ο συνολικός αριθμός των μετοχών έχει περιορισθεί δραστικά (από 806 εκατ.σε 50,3 εκατ.τεμάχια), η διασπορά είναι περιορισμένη (λιγότερα από 5 εκατ. “νέες” μετοχές βρίσκονται στα χέρια μικρομετόχων), ενώ όλοι οι τωρινοί μέτοχοι έχουν υψηλότερες τιμές κτήσης και μπορούν να πουλήσουν μόνο με μεγάλη ζημία.
Εάν λοιπόν κάποια χαρτοφυλάκια  θέλουν να στηρίξουν τη μετοχή, μπορούν να το κάνουν χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουν πολλά...

Και στα Παράγωγα...

Ενας ακόμη “άγνωστος Χ” είναι η στάση των μεγάλων επιθετικών χαρτοφυλακίων που “παίζουν” τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς στα Παράγωγα. Εκεί η τιμή έχει υποχωρήσει πολύ περισσότερο απ΄ότι στη σποτ αγορά, εν είδει προεξόφλησης των όσων επρόκειτο ή πρόκειται να γίνουν  με το reverse split και την ΑΜΚ.

Ενώ η μετοχή είχε 0,290 ευρώ στο ταμπλό, στα Παράγωγα (συμβόλαιο Ιουνίου) έπεσε στα 0,167 ευρώ. Η προσαρμοσμένη τιμή βγαίνει 2,76 ευρώ (0,167 Χ 16,5). Είναι κι αυτή πολύ μακριά από την τιμή της ΑΜΚ. Ομως η διαπραγμάτευση του συμβολαίου θ' αρχίσει  από την προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής (4,784 ευρώ). Το limit down είναι 3,12 ευρώ. Πολύ πάνω από την τιμή της ΑΜΚ -με περιθώριο για μεγάλη περαιτέρω πτώση...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα