Πολιτική

Αντιπαράθεση Κατρίνη - Δένδια στη Βουλή για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στη Ρωσία


Κατρίνης: Το ΚΙΝΑΛ δεν μπαίνει στον πειρασμό να υιοθετήσει μικροπολιτικές τακτικές, όπως έκαναν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Σε υψηλούς τόνους, η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, απάντηση στον επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη που είχε κάνει στην Ρωσία και περί «ολιγωριών». Παράλληλα «διαβεβαίωσε» και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι «τα όσα διακινούνται σκόπιμα περί δήθεν διαφωνίας του με τον πρωθυπουργό στερούνται στοιχειώδες σοβαρότητα. Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να καθόμαστε δίπλα δίπλα σε αυτή τη συζήτηση και αυτός να με ανέχεται και εγώ να καλύπτω κάτι για το οποίο θα έχω απόλυτη διαφωνία».

Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στον επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ είπε πως «κατανοώ την ανάγκη σας να εμφανίσετε ένα στίγμα αλλά και τη δυσκολία σας να εκπροσωπείται έναν απόντα αρχηγό, αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα πάντα» και προσέθεσε: «Στην πρωτολογία σας, καταλογίσατε "φιάσκο της κυβέρνησης από την επίσκεψή μου στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ". Στοιχειωδώς θα έπρεπε να τεκμηριώστε το "φιάσκο" και να μας πείτε, εάν κρίνατε την επίσκεψη "φιάσκο", γιατί ενώ ήταν ανακοινωμένη δεν το διατυπώσατε πριν αυτή γίνει ή σε κάθε περίπτωση αφού αυτή έγινε- αλλά έρχεστε τώρα, μετά από εβδομάδες στη Βουλή και λέτε κάτι τέτοιο». «Εάν θεωρείτε "φιάσκο" το γεγονός ότι πήγα στη Μόσχα και συναντήθηκα με τον κ. Λαβρόφ φαντάζομαι ότι το ίδιο θα λέγατε και για τον κ. Μακρόν , τον Τόνι Μπλίκερ και όλους τους υπόλοιπους».

Σχετικά με τα σχόλια του κ, Κατρίνη για το ανακοινωθέν της επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Αλήθεια, τι είναι αυτό που κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση;- ότι δεν προέβλεψε ακριβώς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Γι αυτό μας διαβάσατε και παραλληλίσατε εμένα και τον πρωθυπουργό με τον Ελευθέριο Βενιζέλο; Και μας είπατε ότι δεν είμαστε στο ιστορικό ύψος του Ελευθερίου Βενιζέλου; Αυτό εάν με ρωτάγατε θα σας το αναγνώριζα αμέσως. Αλλά σας ερωτώ, αφού εσείς ήσασταν τόσο ιδιαιτέρως επιμελείς δεν προσέξατε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, μέρες πριν της ανακοίνωσης που μας διαβάσατε, όπου ζητούσα από τους Έλληνες υπηκόους να φύγουν από την Ουκρανία; Είδατε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ μετά την επίσκεψη στην Μόσχα που επίσης ζητούσε να φύγουν οι Έλληνες πολίτες από την Ουκρανία; Και σε κάθε περίπτωση εάν εσείς τα είχατε προβλέψει με τόση σαφήνεια, βεβαιότητα, καθαρότητα και διαύγεια, γιατί δεν τα μοιραστήκατε μαζί μας και περιμένατε τώρα, μετά από 7 ημέρες από την εισβολή για να μας τα πείτε;»

Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, προέτρεψε τον επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ για τα βαριά εθνικά θέματα -όπως γιατί έχουν μείνει αναπάντητες τουρκικές επιστολές- να μην μπαίνει σε διπλωματικούς πειρασμούς και να καταλογίζει ολιγωρία στην κυβέρνηση, γιατί «δεν ομιλούμε για κατάθεση αγωγής σε Πρωτοδικείο». «Να έχετε στοιχειωδώς την αίσθηση ότι όταν υπάρχει καθυστέρηση αυτή υπηρετεί εθνική σκοπιμότητα. Και εάν θέλετε πληροφόρηση, δεν σας την αρνήθηκα ποτέ στο κόμμα σας, Αλλά να έρχεστε εδώ και να λέτε περί ολιγωριών αυτά είναι παιδικά πράγματα» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ανταπαντώντας, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης έκανε λόγο για «εμφανή εκνευρισμό» του υπουργού, «με τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη αντί να μιλήσετε για το θέμα που σας έθιξα». «Δεν πιστεύω να μας αφαιρείτε το δικαίωμα δέκα ημέρες μετά τη συνάντησή σας να κρίνουμε την διορατικότητα σας ή μη. Δεν νομίζω ότι είστε υπεράνω κριτικής. Γιατί η απάντησή σας αυτό έδειξε, ότι θεωρείτε τον εαυτό σας υπεράνω κριτικής» ανέφερε ο κ. Κατρίνης και κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει την αυτοκριτική του για το αποτέλεσμα της επίσκεψής του στον κ. Λαβρόφ αλλά και ότι «15 μήνες είχατε αφήσει την Μαριούπολη χωρίς πρόξενο».

Κατρίνης: Το ΚΙΝΑΛ δεν μπαίνει στον πειρασμό να υιοθετήσει μικροπολιτικές τακτικές, όπως έκαναν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αλλεπάλληλες ήταν οι αιχμές του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη, κατά τη δευτερολογία του, τόσο κατά του πρωθυπουργού όσο και κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ξεκινώντας από τη στρατηγική αποδόμησης της διπλωματικής πολιτικής του Ανδρέα Παπανδρέου, στρατηγική που καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μ. Κατρίνης αντέτεινε πως «σίγουρα σημαντική ήταν η είσοδος στην ΕΟΚ, κανείς δεν το αμφισβητεί, αλλά ακόμη πιο σημαντική ήταν εφαρμογή των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, τα Κοινοτικά Πλαίσια, η είσοδος στην ΟΝΕ».

Μετά ήταν η σειρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με δύο αφορμές από τη δική του, προηγηθείσα δευτερολογία: η ακροτελεύτια φράση της δευτερολογίας Τσίπρα («Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»), φράση που πρώτος είχε χρησιμοποιήσει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η αναφορά Τσίπρα στον ελληνοτουρκικό διάλογο στο Νταβός, στις 30 Ιανουαρίου του 1988. «Ενάμιση χρόνο μετά, η παράταξη του κ. Τσίπρα και η παράταξη του κ. Μητσοτάκη (γνωρίζουμε) ποια τύχη επεφύλαξαν για τον Ανδρέα Παπανδρέου, να τα θυμόμαστε όλα», ήταν το σχόλιο του Μ. Κατρίνη.

Επικαλούμενος δε, τη ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου περί της αναγκαίας διορατικότητας του πολιτικού, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής επέκρινε το υπουργείο Εξωτερικών για τις συναντήσεις με τον Σεργκέι Λαβρόφ -επανέλαβε εξάλλου το ερώτημά του αν έχουν απαντηθεί οι επιστολές Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ-, επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για τις διαβουλεύσεις που είχε υπό τον πρωθυπουργό, με τη Ρωσία για το θέμα του φυσικού αερίου στο Σότσι, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ενώ στην επόμενη φράση της δευτερολογίας του έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως ποιο ήταν το αίτημα της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, αν ζητήσαμε την εξαίρεση δαπανών για την άμυνα, για την πανδημία και για το λογαριασμό επιχορήγησης ενέργειας, αν έχουμε υποβάλει επισήμως αίτημα για αλλαγή των όρων του συμφώνου σταθερότητας. Και, ευκαιρίας δοθείσης, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια για την επιβίωση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Στο θέμα των εξοπλισμών και στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Μ. Κατρίνης απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και τον επέκρινε γιατί επιμένει, όπως ανέφερε, να μην παραδέχεται το λάθος του για τη μη υπερψήφιση των εξοπλισμών στο σύνολο τους. «Δεν μπορείτε να λέτε ότι θα κρίνετε τις εξοπλιστικές δαπάνες ad hoc», επισήμανε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, εκτός αν, συνέχισε, η αξιωματική αντιπολίτευση υποτιμά τον εξ ανατολών κίνδυνο, εκτός αν λέει ότι δεν υπάρχει εξ ανατολών κίνδυνος και ότι θα λυθούν όλα με όρους διπλωματίας.

Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο σε διπλωματικό επίπεδο, εξωτερικών σχέσεων και πραγματοποίησης της εκπεφρασμένης θέλησης για πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, εκτίμησε, τέλος, και υπογράμμισε ότι θα απαιτηθεί εθνική ομοψυχία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πάνω από όλα αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος -«κι αυτό το λέει μια παράταξη, η οποία όσο καμία άλλη πίστεψε, πιστεύει και στηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το έκανε το 2000 με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, το έκανε το 2010 ούσα μόνη της στηρίζοντας την παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, το κάνει οποτεδήποτε χρειαστεί γιατί έχει σταθερό προσανατολισμό και στρατηγική. Γιατί δεν μπαίνει στον πειρασμό να υιοθετήσει μικροπολιτικές τακτικές, όπως έκαναν και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα ταραγμένα χρόνια».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα