Πολιτική

Αντιπερισπασμός στο σκάνδαλο υποκλοπών– Οικονομία και παροχές σε πρώτο πλάνο


Βαλλόμενη πανταχόθεν για το θέμα των υποκλοπών, που εξελίσσεται σε πολιτικό θρίλερ και μπορεί να αποδειχθεί βραδυφλεγής βόμβα, η κυβέρνηση  αποφασίζει να επιχειρήσει έναν μεγάλο αντιπερισπασμό, επιδιώκοντας να μετατοπίσει το επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου και της κομματικής αντιπαράθεσης σε άλλο “γήπεδο” - εκεί όπου εκτιμά ότι διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Στόχος είναι να ανακόψει την προϊούσα φθορά της, την εντεινόμενη αμφισβήτηση ακόμη και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος και την τάση αποσυσπείρωσης της ΝΔ – στοιχεία που θα αποτυπωθούν και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα δημοσιοποιηθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι στην επικοινωνιακή μάχη που θα κλιμακωθεί μετά την έναρξη της νέας συνόδου της Βουλής, ισχυρά όπλα της κυβέρνησης μπορεί να αποτελέσουν τα πεπραγμένα της στον τομέα της οικονομίας, τα πρόσθετα μέτρα που ετοιμάζονται για την περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμούς και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Με τη συνδρομή των φιλικών μέσων ενημέρωσης, θα προσπαθήσει λοιπόν να αναδείξει σε μείζονα θέματα επικαιρότητας την πορεία της οικονομίας, τις εντυπωσιακές επιδόσεις στον τουρισμό, τα – αρκούντως ικανοποιητικά – δημοσιονομικά στοιχεία του Ιουλίου και του 7μήνου

Τα "δυνατά χαρτιά"

Το “δυνατό χαρτί”  σ'αυτή την επικοινωνιακή μάχη με την αντιπολίτευση – που συνεχίζει να εστιάζει στο θέμα των υποκλοπών – θα είναι τα πρόσθετα στήριξης, τα οποία θα περιλαμβάνουν επιδοτήσεις σε ρεύμα και καύσιμα. Το θέμα έχει συζητηθεί σε πολλές συσκέψεις του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, κατά τις οποίες καθορίστηκαν οι κατευθυντήριες άξονες χωρίς να ληφθούν αποφάσεις.

Την προσπάθεια επαναφοράς της οικονομίας σε πρώτο πλάνο θα συντονίσει προσωπικά ο πρωθυπουργός, ενώ όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί έχουν λάβει εντολές να αξιοποιήσουν κάθε επικοινωνιακή δυνατότητα, προκειμένου να “μεταφράσουν” τα οικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία σε απλά μηνύματα προς τον μέσο πολίτη και τους ψηφοφόρους.

Η πρώτη συνολική παρουσίαση θα γίνει στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου θα τονισθεί επίσης ότι η “συνετή δημοσιονομική πολιτική” και οι καλές επιδόσεις της οικονομίας δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει στους υπουργούς του ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα νέα μέτρα κινούνται στη λογική των προεκλογικών παροχών.

Αύξηση του ΑΕΠ και δημόσια έσοδα

Την κυβερνητική προσπάθεια θα διευκολύνουν τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σταδιακά από αυτή την εβδομάδα μέχρι το πρώτο 10ήμερο Σεπτεμβρίου, πριν από τη ΔΕΘ.

Το πρώτο θετικό μήνυμα θα έρθει από τα δημόσια έσοδα, που θα ανακοινωθούν εντίς της εβδομάδας και όπως διαρρέει από το ΥΠΟΙΚ, θα είναι πάνω από τους στόχους και τις προβλέψεις.

Στις 7 Σεπτεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το ΑΕΠ β΄τριμήνου. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών  προεξοφλούν ότι και αυτά θα είναι “πολύ υψηλότερα των στόχων”. Ειδικότερα αναφέρεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας (αύξηση του ΑΕΠ) στο β΄τρίμηνο “θα υπερβεί κατά πολύ το 3,1%”, που είναι μέχρι τώρα η επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και στα στοιχεία για την τουριστική κίνηση – αφίξεις και εισπράξεις από τον τουρισμό – που επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα πολλού επιχειρηματικούς κλάδους και τα δημόσια έσοδα.

Ρυθμός ανάπυξης-αύξηση του ΑΕΠ, εξέλιξη δημοσίων εσόδων και επιδόσεις του τουριστικού τομέα θα είναι βασικοί παράμετροι για τη διαμόρφωση των τελικών κυβερνητικών αποφάσεων σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα