Πολιτική

Απειλεί με βέτο την συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας ο Αναστασιάδης


Την απειλή του βέτο θέτει στο τραπέζι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

"Η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμιά της (για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο, κάτι που δεν κάνει", τόνισε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο Euronews.

Ερωτηθείς αν θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Κύπρου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε: "Φυσικά ... Όσο η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, δεν έχουμε άλλη επιλογή". Παράλληλα, σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε σήμερα πως ένας "συμβιβασμός" για τη συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία είναι δυνατός.

"Υπάρχουν εμπόδια, όμως ελπίζω ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός στη διάρκεια των διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν", δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνάντησης των συντηρητικών Ευρωπαίων ηγετών πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Λίγο νωρίτερα, σε καλό κλίμα έλαβε χώρα η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, συγκεκριμένα:

Τέσσερα βασικά αιτήματα παρέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην τριμερή συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Η γενικότερη αποτίμηση όπως διαρρέεται είναι θετική σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και των τριών ηγετών οι οποίοι επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι έχουν γίνει βήματα προόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

-Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

-Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής.

-Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία.

-Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.

Διαβάστε επίσης: Με μικρό καλάθι ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής



Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις