Χρηστικά

Από κόσκινο περνά η ΑΑΔΕ τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Ποιοι θα ελεγχθούν


Οι ελεγκτικές αρχές θα συνεργαστούν με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων κατέχουν περίοπτη θέση στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 και δη στον τομέα που σχετίζεται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων στοιχείων που αφορούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων, καθώς διαπιστώνει ότι η φοροδιαφυγή, οι παρατυπίες και η δήλωση πλασματικών στοιχείων έχουν λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσουν ως σύμμαχο τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η VRBO, η Booking.com και η Αirbnb, με τις οποίες θα ανταλλάξουν δεδομένα και πληροφορίες, διασταυρώνοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν ακίνητα. Επί της ουσίας, η Ανεξάρτητη Αρχή θα κάνει χρήση του σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογράψει με τις εν λόγω πλατφόρμες. 

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι σε πρώτη φάση, το κέντρο βάρους των ελέγχων θα πέσει στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στην Εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πρόστιμα για τους παραβάτες

Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων που φτάνουν τις 5.000 ευρώ.

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κυρίου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

Εκτός από τα πρόστιμα, σε όσους δεν προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, θα διαγράφεται και το ακίνητό τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ήμερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα