Media

Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης


 «Είμαστε μπροστά ίσως από την μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αυτή τη στιγμή η δημοσιογραφία, δηλαδή την τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σωτήρης Τριανταφύλλου, απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα που διοργανώνουν σήμερα στην Πάτρα, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων, το Μουσείο Τύπου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με τίτλο «Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης».

   Όπως πρόσθεσε, «είναι μία πρόκληση, την οποία ως ΠΟΕΣΥ την έχουμε πιάσει και τη δουλεύουμε, αφού έχουμε ήδη ξεκινήσει την σύνταξη κώδικα δεοντολογίας για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στα μέσα ενημέρωσης».

   «Νομίζω», συνέχισε, «ότι είμαστε η πρώτη δημοσιογραφική ένωση στην Ευρώπη που έχουμε κάνει κώδικα δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης στα μέσα ενημέρωσης και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς, διότι η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει και αλλάζει η ραγδαία τα πράγματα».

   Παράλληλα, ο Σωτήρης Τριανταφύλλου σημείωσε ότι «είμαστε η πρώτη ομοσπονδία δημοσιογράφων που έχουμε κάνει παρατηρητήριο για τα SLAPP και είμαστε πολύ κοντά στην αλλαγή της αντι - SLAPP νομοθεσίας και σε αυτό πρέπει να εξάρω το ρόλο του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη, καθώς και της Task Force».

   Επίσης, ανέφερε ότι «γίνεται και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων που υλοποιούνται σε συνεργασία με άλλους εταίρους, όπως η παρουσίαση της έρευνας από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για τις δεξιότητες των δημοσιογράφων».

   Ακόμη, είπε ότι «έχουμε συμφωνήσει με το Ινστιτούτο Εργασίας να κάνουμε για πρώτη φορά μία μεγάλη καταγραφή του χώρου του δημοσιογράφων, διότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο ραγδαίων μεταβολών».

   Στον χαιρετισμό του, κατά την διάρκεια της ημερίδας, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, υπογράμμισε ότι «ο ρόλος του Τύπου, της ενημέρωσης και της διαμόρφωσης γνώμης είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και εμείς θέλουμε να είναι προς όφελος του λαού μας».

   Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «ο Τύπος πρέπει να παίξει το ρόλο του και να πει τι γίνεται σε αυτόν τον πλανήτη, να ενημερώσει σωστά, να δώσει την δυνατότητα στον κόσμο να καταλάβει το τι γίνεται για να πάρει και εκείνος τα μέτρα του, ώστε να αντιδράσει, διότι είμαστε μπροστά σε ένα ολοκαύτωμα του πλανήτη και δεν μπορεί κανείς να μένει αδιάφορος».

   Επίσης, τόνισε ότι «είναι μεγάλα τα θέματα που έχουμε μπροστά μας και εμείς, όπου χρειαστεί, θα βάλουμε το δικό μας λιθαράκι, ώστε η ενημέρωση να είναι τέτοια που να σώσει την πόλη μας, τη χώρα μας, τον πλανήτη μας».

   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης, υπογράμμισε στο δικό του χαιρετισμό ότι «εμείς θεωρούμε πως το ζήτημα της ενημέρωσης και της ποιότητας της ενημέρωσης δεν είναι κάτι που αφορά αμιγώς μόνο τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά πρέπει να αφορά και την ίδια την κοινωνία που είναι αποδέκτης αυτού του αγαθού της ενημέρωσης».

   «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», συνέχισε, «είναι να αρχίσει η κοινωνία να γνωρίζει πραγματικά ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι, γιατί τώρα τελευταία διαπιστώνεται ότι η δημοσιογραφία ασκείται με έναν ιδιαίτερο τρόπο» και πρόσθεσε: «Έχουμε πλέον την δημοσιογραφία των social media, έχουμε τα φαινόμενα της παραπληροφόρησης, που είναι το πιο ελαφρύ πλημμέλημα, αλλά έχουμε και τα κακουργήματα, όπως είναι τα fake news. Αυτό λοιπόν πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι ενώσεις συντακτών μαζί με την κοινωνία και να το αντιμετωπίσουν σκληρά και αποτελεσματικά». 

   Παράλληλα, ο Κυριάκος Κορτέσης ανέφερε: «Εμείς θέλουμε η κοινωνία να ενημερώνεται σωστά και για να ενημερώνεται σωστά πρέπει να μάθει ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του δημοσιογράφου. Και κυρίως ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι, ποιοι είναι αυτοί δηλαδή οι οποίοι παράγουν το αγαθό της ενημέρωσης και δεν είναι προφανώς ο καθένας που έχει ένα λογαριασμό στα social media ή ο οποίος κάνει ένα blog και λέει τη γνώμη του. Διότι αυτό δεν είναι ενημέρωση, αυτό είναι κάτι άλλο».

   Στον δικό του χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών της ΕΣΗΕΠΗΝ, Θανάσης Μπαμπανέβας, σημείωσε ότι «είναι πραγματικά ελπιδοφόρο, όσο και σημαντικό, το γεγονός ότι μία περιφερειακή δημοσιογραφική ένωση και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο συμπράττουν, ώστε να αναδειχθεί πραγματικά η σημασία και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης».

   Μένοντας στον ρόλο των μέσων ενημέρωσης, είπε ότι «αυτός συμβαδίζει με την εξελικτική πορεία της κοινωνίας και αποτελεί τον βασικό πυλώνα στήριξης της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και του θεσμού της αμερόληπτης, κατά το δυνατόν, αντικειμενικής και πλουραλιστικής ενημέρωσης της κοινής γνώμης».

   Επίσης, είπε ότι τα μέσα ενημέρωσης σε περιφερειακό επίπεδο δεν είναι ξεκομμένα από τις παραμέτρους που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και από τις ανισότητες που εμφανίζονται στο εσωτερικό των δομών της ελληνικής περιφέρειας».

   Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθηγητής Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η σύνδεση του ΕΑΠ με τον κόσμο της δημοσιογραφίας και το λειτούργημα του δημοσιογράφου είναι άριστη και πολύπλευρη». 

   Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία, όπως είπε, «είναι συναφή με τις σύγχρονες δημοσιογραφικές σπουδές και τη δημιουργική γραφή», καθώς και στο μνημόνιο συνεργασίας που υπάρχει με το μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις