Πολιτική

Απο τον Τράμπ στον Βίλντερς


Στις βουλευτικές εκλογές, την προσεχή Πέμπτη 15 Μαρτίου, οι Ολλανδοί θα πρέπει ωστόσο να επιλέξουν που  θα δώσουν την ψήφο τους . Υπάρχουν στα καθιερωμένα κόμματα, όπως οι συντηρητικοί και οι σοσιαλδημοκράτες,το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκερτ Βίλντερς (PVV), ο οποίος επιτίθεται κατά των ξένων, κατά του Ισλάμ και κατά της Ευρώπης αλλά και διάφορα μικρότερα κόμματα. Συνολικά  28 κόμματα διεκδικούν την ψήφο του εκλογικού σώματος.Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι μέχρι και πέντε διαφορετικά κόμματα (ένας ιστορικά υψηλός αριθμός) μπορεί να χρειαστεί να συμμαχήσουν για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αυτό σημαίνει ότι θα προκύψουν  έδρες για : ένα κόμμα των ηλικιωμένων πολιτών (το «50 Plus»), ένα πράσινο κόμμα (το «Αριστερά των Πρασίνων»), ένα κόμμα των δικαιωμάτων των ζώων (το PvdD), ένα τουρκικό εθνικιστικό κόμμα (το Denk), και ένα υπέρ της Ρωσίας κόμμα (το Φόρουμ για τη Δημοκρατία). . 

Στις δημοσκοπήσεις ο 53χρονος Βίλντερς, που ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ την απαγόρευση του κορανίου και το κλείσιμο μουσουλμανικών τεμενών, βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις 

Ο Βίλντερς ήρθε στο προσκήνιο ως μέλος του κοινοβουλίου εκλεγμένος σε ψηφοδέλτιο ενός παραδοσιακού κεντροδεξιού κόμματος. Αρχικά,ο ο Βίλντερς πήγε να εργαστεί ως μέλος του προσωπικού του Frits Bolkestein που  ήταν ο ηγέτης του  κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) και ο Wilders έγινε μέλος του ολλανδικού κοινοβουλίου με το εν λόγω κόμμα το 1998.  Στην συνέχεια επικεντρώθηκε  στους ισλαμιστές εξτρεμιστές. Αυτή η όλο και πιο εμμονική τοποθέτησή του σταμάτησε την πορεία του στις τάξεις του κόμματος, και τελικά τα έσπασε με το VVD το 2004 λόγω της δημόσιας αντίθεσής του για τις μαντίλες και τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία. 

Το επόμενο βήμα του ήταν να  ξεκινήσει την δική του πολιτική οργάνωση, το PVV: Ένα κόμμα που ο Βίλντερς έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος.

Αυτό που διαφοροποίησε το κόμμα ήταν η αντίθεσή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη μετανάστευση και το Ισλάμ. Η γενικευμένη δυσαρέσκεια για την πρόταση του 2005 να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό σύνταγμα, βοήθησε καταλυτικά , και του εξασφάλισε εννέα έδρες (από τις 150) στις γενικές εκλογές του 2006.Το PVV τερμάτισε δεύτερο στις εκλογές του 2009 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κέρδισε 24 έδρες στο ολλανδικό κοινοβούλιο στις εκλογές του 2010. Το αποτέλεσμα αυτό οδήγησε σε έναν μειοψηφικό συνασπισμό του VVD και των Χριστιανοδημοκρατών (CDA), που βασίστηκε στην υποστήριξη του Βίλντερς για το μεγαλύτερο μέρος της νομοθετικής δραστηριότητας του συνασπισμού, κάτι που είναι η πιο άμεση συμμετοχή του  στην διακυβέρνηση της χώρας μέχρι σήμερα. Το πείραμα τερματίστηκε μετά από δύο χρόνια.

Οι επιθέσεις του στο Ισλάμ, τους μετανάστες και την ΕΕ κλιμακώθηκαν. Έτσι , ο Βίλντερς υποστήριξε την ιδέα για τις Κάτω Χώρες. Έχει επίσης υποστηρίξει έντονα ότι το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία αλλά μια ιδεολογία, επιτρέποντάς του να υποστηρίξει την απαγόρευση του Κορανίου,αντιτίθεται στην κατασκευή νέων τεμενών, θέλει να κλείσει τα υπάρχοντα τζαμιά σε κατοικημένες περιοχές, καθώς και όλα τα ισλαμικά σχολεία, υποστηρίζει έναν φόρο επί των καλυμμάτων κεφαλής. Όσο για την ΕΕ, έχει περάσει από την απόρριψη της διαρκώς στενότερης ένωσης στο απαιτητικό «Nexit».

ΠΗΓΗ: premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις