Αγορές

Αποδοτικό swap με τα ομόλογα του PSI – Υποχωρούν οι αποδόσεις


Αποδοτική για το ελληνικό δημόσιο αποδεικνύεται η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSΙ και τα οποία δεν είχαν λάβει μέρος στο swap του 2017.  Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων, το Ελληνικό Δημόσιο έχει αποδεχθεί προς ανταλλαγή τίτλους αξίας άνω των 2,9 δισ.ευρώ. Ειδικότερα, θα εκδώσει νέα ομόλογα αξίας 1,841 δισ.ευρώ για την ανταλλαγή και θα εξαγοράσει με μετρητά παλαιά ομόλογα αξίας 1,1 δισ.ευρώ.

Οι νέες εκδόσεις αφορούν ομόλογα με κουπόνι 2% και λήξη τον Απρίλιο του 2027, ομόλογα με κουπόνι 3,9% και λήξη το 2033 και ομόλογα με κουπόνι 4% και λήξη το 2037. Για τις 17 Δεκεμβρίου, μάλιστα, έχει οριστεί ο διακανονισμός, ενώ εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν και τα τελικά αποτελέσματα του swap.

Το αποδοτικό swap των ελληνικών ομολόγων, δημιούργησε σήμερα ευνοϊκό κλίμα στη διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν, με το δεκαετές να «πέφτει» στο 1,317%, ενώ το 5ετές διαμορφώνεται στο 0,429%.

Από τη νέα ανταλλαγή προκύπτει και μακροπρόθεσμο όφελος, καθώς όπως επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο Reuters, «προστίθεται ρευστότητα σε ορισμένα μέρη της καμπύλης απόδοσης και παρατείνεται η μέση ωρίμανση του ελληνικού χρέους».

Επίσης, με την κίνηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει στην ουσία το μέγεθος των παραπάνω εκδόσεων, παρέχοντας έτσι την ευχέρεια στην ΕΚΤ να αγοράσει ακόμη περισσότερα ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ. Η ΕΚΤ, σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες λειτουργίας της, δεν μπορεί να κατέχει πάνω από το 50% μίας ομολογιακής έκδοσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 30 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ήδη να «έχει πιάσει ταβάνι» για ορισμένες εκδόσεις ομολόγων, ενώ οι αγορές κρατικού χρέους συνεχίζονται στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΔΔΗΧ, το ύψος των ομολόγων αναφοράς (η δεξαμενή δηλαδή μέσα από την οποία η ΕΚΤ μπορεί να αντλεί ομόλογα) ανέρχεται σε περίπου 67 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα