Χρηστικά

Το μέγα-κόλπο για την αποφυγή κατασχέσεων της Εφορίας!


Μέσω πιστωτικών καρτών αρκετοί φορολογούμενοι καταφέρνουν νόμιμα να παρακάμπτουν το μπλόκο της Εφορίας στις καταθέσεις τους

Μέγα κόλπο για την αποφυγή των κατασχέσεων των τραπεζικών τους λογαριασμών από την Εφορία επινόησαν αρκετοί επιτήδειοι φορολογούμενοι.

Το κόλπο είναι τόσο αποτελεσματικό που προβληματίζει ιδιαίτερα την ΑΑΔΕ, η οποία, όπως είναι σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο, δύσκολα μπορεί να παρέμβει, καθώς είναι απόλυτα νόμιμο.

Όπως αποκαλύπτει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023, η παράκαμψη των κατασχέσεων των καταθέσεών τους, γίνεται με την χρήση πιστωτικών καρτών.

Πως γίνεται η παράκαμψη

Με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η ΑΑΔΕ δίνει εντολή στις τράπεζες για την κατάσχεση των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών, των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία.

Οι κατασχέσεις γίνονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων και κατάσχονται υπόλοιπα, σε όλους τους τύπους λογαριασμών, ενώ υπάρχουν όρια κατάσχεσης για τους λογαριασμούς μισθοδοσίας, εφόσον ο φορολογούμενος τον δηλώσει στην Εφορία ως μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.

Προκειμένου να αποφευχθεί η κατάσχεση το κόλπο είναι απλό. Αντί να χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους και την είσπραξη χρημάτων τους καταθετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς των πιστωτικών τους καρτών.

Έτσι, αντί να εισπράττουν τα χρήματα που δικαιούνται μέσω των καταθετικών τραπεζικών τους λογαριασμών συμφωνούν με τους ιδιώτες οι οποίοι πρόκειται να τους καταβάλουν τα χρήματα να τους τα «καταθέσουν» στις πιστωτικές τους κάρτες όπου οι φοροεισπρακτικές υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν κατασχέσεις.

Σύμφωνα με την τραπεζική πρακτική, μέσω του e-banking, οποιοσδήποτε ιδιώτης πελάτης τράπεζας έχει τη δυνατότητα να καταθέσει χρήματα όχι μόνο σε καταθετικό τραπεζικό λογαριασμό οποιουδήποτε τρίτου αλλά και στον λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας τρίτου προσώπου.

Έτσι, ο οφειλέτης, για τον οποίο η Εφορία έχει ζητήσει από τις τράπεζες την κατάσχεση των καταθέσεών του, ζητεί από όσους του οφείλουν χρήματα, είτε πρόκειται από αμοιβές είτε πρόκειται από ενοίκια κλπ. να τα καταθέτουν στον λογαριασμό της πιστωτικής του κάρτας. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται και ο όρος που προβλέπει κάποιες πληρωμές να γίνονται μέσω τραπεζών.

Παράλληλα, ο οφειλέτης μεταφέρει άμεσα στον λογαριασμό της πιστωτικής του κάρτας όλα τα υπόλοιπα που υπάρχουν σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς, πριν προλάβει η εφορία.

Η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να κατασχέσει τα υπόλοιπα των λογαριασμών των πιστωτικών καρτών, γιατί αυτό θα σήμαινε, ότι η Εφορία υποχρεώνει τον οφειλέτη να δανειστεί αναγκαστικά από την τράπεζα για να πληρώσει το χρέος προς την Εφορία.

Συγχρόνως, οι λογαριασμοί των πιστωτικών καρτών αποτελούν και καταφύγιο για αδήλωτα εισοδήματα, αφού η εφορία δεν μπορεί να παρέμβει, εκτός και αν διενεργήσει ειδικές διασταυρώσεις σε συνδυασμό και με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Πως το ανακάλυψε η ΑΑΔΕ

Η ανακάλυψη του κόλπου αποφυγής των κατασχέσεων έγινε με τη χρήση ειδικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ.

Όπως σημειώνει στο Επιχειρησιακό Σχέδιο ότι «με την πιλοτική αξιοποίηση δεδομένων για κινήσεις πιστωτικών καρτών που διασταυρώθηκαν με δηλωθέντα εισοδήματα των κατόχων αποκαλύφθηκαν σημαντικές υποθέσεις αδήλωτων εισοδημάτων καθώς και καταχρηστικές πρακτικές για την παράκαμψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα