Οικονομία

«Απογειώθηκαν» τα φοροέσοδα – Πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο!


Αυξημένα κατά 5,6 δισ.ευρώ τα καθαρά έσοδα στο οκτάμηνο - Ποιοι φόροι υπεραποδίδουν - Εξαιρετική πορεία και τον Αύγουστο

Με όπλο αιχμής την υπεραπόδοση των φοροεσόδων, τα δημοσιονομικά του οκταμήνου πήγαν πρίμα, κατέγραψαν μια εντυπωσιακή πορεία όπου μεταξύ άλλων ξεχωρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα πρωτογενές 10 εκατ. ευρώ, έναντι του ορισθέντα στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,9 δισ. ευρώ.

Είναι πρόδηλο πως δημιουργείται μια άκρως ευνοϊκή συνθήκη και ο δημοσιονομικός χώρος για το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να την αξιοποιήσει προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θετική ήταν και η πορεία των δημόσιων εσόδων τον Αύγουστου.

Συγκεκριμένα στο οκτάμηνο, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 39,222 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,685 δισ. ευρώ ή 17% έναντι της αρχικής εκτίμηση. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,797 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,388 δισ. ευρώ ή 17,5% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 35,844 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 5,621 δισ. ευρώ ή 18,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Αισθητά μειωμένο είναι και το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4,114 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 9,992 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 10,519 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 5,942 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 6 δισ. 381 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Υπερεκτέλεση των εσόδων από τους φόρους

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται:
α) στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022,
β) στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022,
γ) στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους και
δ) στην είσπραξη μέχρι το τέλος Αυγούστου 2022 των τεσσάρων από τις οκτώ δόσεις του ΕΝΦΙΑ οι οποίες είχαν προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Αυξημένα κατά 1,4 δισ.ευρώ τα φοροέσοδα Αυγούστου

Για τον Αύγουστο 2022 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,519 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 882 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,945 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 827 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,695 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,401 δισ. ευρώ ή 32,6% έναντι του στόχου, λόγω της είσπραξης της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Δεκέμβριο αλλά κυρίως εξαιτίας της λήξης της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Αυγούστου.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 426 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 55 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (481 εκατ. ευρώ).

Δαπάνες Ιανουαρίου – Αυγούστου

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 ανήλθαν στα 43.336 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 193 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (43.529 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 865 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 803 εκατ. ευρώ. Μειωμένες παρουσιάζονται και οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 438 εκατ. ευρώ. Αντίθετα αυξημένες πληρωμές σε σχέση με τον στόχο παρατηρούνται κυρίως στις επιχορηγήσεις σε ΟΚΑ (κατά 323 εκατ. ευρώ).
Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 6.193 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 672 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 5.521 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την παραπάνω εικόνα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε: «τα έσοδα από φόρους είχαν σημαντική υπεραπόδοση και τον Αύγουστο καθώς κατέγραψαν αύξηση 1.401 εκατ. ευρώ ή 32,6% έναντι του στόχου, λόγω της (προ)είσπραξης της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της λήξης της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Η απόδοση αυτή είναι συμβατή με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η οικονομία το 2022, ενώ η προείσπραξη εσόδων επομένων μηνών προσθέτει ασφάλεια στην υλοποιούμενη δημοσιονομική πολιτική σε μια κατεξοχήν αβέβαιη περίοδο σε σχέση με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα