Πολιτική

Απογοήτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ, έλλειψη ενθουσιασμού για τη ΝΔ


Προβάδισμα για τη ΝΔ, «μαύρο κουτί» η αδιευκρίνιστη ψήφος

 Ραγδαία η φθορά του Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν κερδίζει ανάλογα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης. Επίσης μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καταγράφεται διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 5,2 ποσοστιαίες μονάδες , αλλά και η σαφή αντίθεση της κοινής γνώμης σε πρόωρες εκλογές. Οι πολίτες, κρατούν εμφανείς αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα, χωρίς να ενισχύουν προς το παρόν άλλα σχήματα.

Καταγράφεται μια πρωτοφανής χαλάρωση της κομματικής ταύτισης, μόνο οι μισοί ψηφοφόροι του Σεπτεμβρίου του 2015 θα ψηφίσουν ξανά το ίδιο κόμμα οι υπόλοιποι δηλώνουν ότι θα επιλέξουν άλλο κόμμα ή και την αποχή.

 Παρότι η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 5,2 μονάδες, έχοντας ποσοστό 30,8% έναντι 25,6% με την αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου η οποία φθάνει στο 32,4% το πραγματικό συμπέρασμα της έρευνας προκύπτει από την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας «Κάπα Research» για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ 5,1%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 2,3%, το Ποτάμι με 2% και 1,2% η Λαϊκή Ενότητα.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το 52,6% των ερωτηθέντων απαντά πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της έναντι 35,5% που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 29,1% θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεωρηση, το 58,9% των ερωτηθέντων τη θεωρούν «απαραίτητη ή μάλλον απαραίτητη», ενώ το 35,7% τη θεωρεί «περιττή ή μάλλον περιττή».

Τέλος, το 62,5% κρίνει θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε αντίθεση με το 35,5% των ερωτηθέντων.

Το «Βήμα της Κυριακής» προλογίζοντας τη δημοσκόπηση εκτιμά ότι «ένα νέο πολιτικό τοπίο εκκολάπτεται, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας την εξουσία, διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, οι ευκαιρίες όμως είναι ανοιχτές για τη ΝΔ προκειμένου να ηγεμονεύσει πολιτικά αλλά και για τον μεσαίο χώρο ώστε να ενδυναμωθεί και να ανακάμψει εκλογικά. Μένει να ξεκαθαρίσει ποια πολιτική δύναμη θα κεφαλαιοποιήσει τη μεταστροφή της κοινωνίας και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα προκειμένου η χώρα να βγει οριστικά από τη δοκιμασία των τελευταίων ετών».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «μαύρο κουτί» της αδιευκρίνιστης ψήφου: «Από το συνολικό ποσοστό του 32,4%, η πλειονότητα (36,9%) δηλώνει ότι οι απόψεις της κλίνουν προς το Κέντρο, το 32,2% ότι κλίνει προς την Αριστερά και το 32,4% προς τη Δεξιά. Υπάρχει και ένα ανένταχτο 18,7%. Τι θα καθορίσει τη στάση του;

Η πορεία της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, απαντά το 37,6%, η πορεία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνει το 12,1%. Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά αφορούν μόνο το 10,9%. Κάτι άλλο αναζητεί το 25,7%» σημειώνει και προσθέτει:

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι αν ο μεσαίος χώρος καταφέρει να αποκτήσει ενιαία και αξιόπιστη εκπροσώπηση, μπορεί να γίνει ο παράγοντας που θα αλλάξει το πολιτικό παιχνίδι. Τι ζητούν οι πολίτες από την κυβέρνηση; Αφενός σταθερότητα, ιδίως μετά το τέλος της αξιολόγησης που κρίνεται θετικά από το 62,5% και συμπαρασύρει προς τα πάνω το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να μείνει η χώρα στο ευρώ (67% έναντι 60,3% τον Απρίλιο). Και αφετέρου ενασχόληση με τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Και από την αντιπολίτευση;

Να διατυπώνει εναλλακτικές προτάσεις, λέει το 63,4% - το 27% απαντά «να κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Η πλειονότητα των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, αυξήθηκε το ποσοστό όσων ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, από 48,1% σε 56,2%, ενώ στην προσφυγή στις κάλπες επιμένει το 35,5%(ήταν 41% πριν από δύο μήνες)» σημειώνεται.

Οι πολίτες πλέον ιεραρχούν τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η κυβέρνηση με πρώτη στη λίστα τη μείωση της ανεργίας, έπεται η καθημερινότητα του πολίτη, και ακολουθούν η προσέλκυση των επενδύσεων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φτώχειας και της διαφθοράς.

Η Παιδεία και οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος που θα σηματοδοτούσαν την πραγματική μετάβαση σε μια νέα εποχή βρίσκονται χαμηλά στη λίστα των βασικών προτεραιοτήτων.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις