Πολιτική

Αποκάλυψη: Προσωπικά δεδομένα χρησιμοποιούνταν για ψηφοθηρία


Ενώ κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο υποκλοπών-παρακολουθήσεων, μία παραπλήσια υπόθεση έρχεται στο φως  και "ρίχνει λάδι στη φωτιά": Εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας που συνεργαζόταν με τη ΝΔ και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, συνέλεγε και χρησιμοποιούσε προσωπικά δεδομένα σε καμπάνιες στόχευσης ψηφοφόρων - δηλαδή για ψηφοθηρία.

Τη σκανδαλώδη υπόθεση αποκάλυψε η ιστοσελίδα newsbomb.gr. Σε εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η πλατφόρμα Questia, που έχει 4.400 ακολούθους στο Facebook, συνέλεγε παρανόμως δεδομένα χρηστών από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκανε εκτεταμένη χρήση τους. Χρησιμοποίησε ακόμη ακόμα και στοιχεία που είχε αποκτήσει η Cambridge Analytica, μία εταιρεία που είχε βρεθεί στο επίκεντρο ανάλογου σκανδάλου στη Μ. Βρετανία.

Την πλατφόρμα questia.gr ανέπτυξε το 2018 ο Ρουμάνος επικοινωνιολόγος Lucian Despoiu μέσω της εταιρείας του Majoritas, που εμφανίζουν ως πελάτες τους τη Ν.Δ. και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιήθηκε η τεχνογνωσία της Majoritas στις εκλογές του 2019 είναι γνωστός στους υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη και Θ. Λιβάνιο, οι οποίοι γνωρίζονται προσωπικά με τον Ρουμάνο επικοινωνιολόγο και είχαν κληθεί ως ομιλητές σε συνέδριο της Majoritas Academy με τίτλο «Πώς μπορεί η τεχνολογία να επηρεάσει την πολιτική και δημόσια επικοινωνία;».
 

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η Majoritas «που αναλαμβάνει την χειραγώγηση του εκλογικού σώματος μέσα από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πολιτών (...) διαφημίζει την παρουσία της στην Ελλάδα και το γεγονός ότι είχε συνεργαστεί με τη ΝΔ για να κερδίσει τις εκλογές του 2019».

Το κόμμα ζητά απαντήσεις από τον πρωθυπουργό και παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να διερευνήσει την υπόθεση τις δραστηριότητες της ρουμάνικης εταιρίες στην Ελλάδα και ενημέρωση από ΕΣΡ για το κατά ποσό είναι σύννομη η λειτουργία της questia.gr, δεδομένου ότι διενεργεί δημοσκοπήσεις και επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα πολιτών χωρίς να είναι πουθενά καταχωρημένη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις