ΕΥΖην

Απώλεια βάρους: Φυτική ουσία κάνει «θαύματα»


Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει κάνει την παχυσαρκία να λάβει διαστάσεις «επιδημίας» ειδικά στις οικονομικά προηγμένες χώρες. Η δίαιτα είναι για πολλούς μια πολύπλοκη και μπερδεμένη ιστορία. Στην πραγματικότητα όμως η σωστή διατροφή και η γυμναστική είναι οι θεμέλιοι λίθοι για το αδυνάτισμα! 

Εκτός όμως από αυτά, υπάρχουν και φυσικές λύσεις που κάποιοι πολιτισμοί χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες ως μέρος της παράδοσής τους και οι οποίες μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιούς βάρους. 

Ο *Άκης από τη CTfivepercent Nutrition Team μάς παρουσιάζει τη συμβολή μιάς φυτικής ουσίας στην απώλεια βάρους:

Πρόκειται για τη γλυκομαννάνη, μία φυτική ίνα, της οποίας η δράση μας υπενθυμίζει πόσο έξυπνη είναι η φύση. Η γλυκομαννάνη, όταν εισέρχεται στο στομάχι, δημιουργεί μία μεμβράνη σαν ζελέ, ενώ αν τη συνοδεύσουμε με δύο ποτήρια νερό, η ιδιότητά της να απορροφά ποσότητα νερού 100-200 φορές το βάρος της δημιουργεί μία αίσθηση πληρότητας. Τρώμε λίγο, γεμίζουμε το στομάχι μας κι όταν έρχεται η ώρα για το επόμενο γεύμα μας, δεν πεινάμε σαν… λύκοι. Ακολουθούμε έτσι μία δίαιτα με χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, χωρίς να αισθανόμαστε ότι στερούμαστε κάτι, και χάνουμε το επιθυμητό βάρος εύκολα.

Τι είναι 

Η γλυκομαννάνη ανήκει στις υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες και προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Konjac, το οποίο το συναντάμε κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία. Χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε μείγματα με βότανα, smoothies αλλά και σε παραδοσιακά φαγητά όπως noodles,tofu και ζελέ konjac. Πλέον η χρήση του έχει διαδοθεί και το συναντάμε σαν συμπλήρωμα διατροφής,αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων ως συστατικό σε ζυμαρικά και άλευρα και σαν προσθετικό τροφίμων. 

Πως λειτουργεί 

Η γλυκομαννάνη έχει την ιδιότητα να απορροφάει μεγάλη ποσότητα νερού, σχεδόν 100 φορές τον όγκο της σε νερό, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται στο έντερο ένα παχύ gel.Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα αίσθημα πληρότητας και έτσι δεν νιώθουμε την ανάγκη να καταναλώσουμε επιπλέον θερμίδες. Παράλληλα, η γλυκομαννάνη καθυστερεί την κένωση στο στομάχι και έτσι προκαλείται πιο γρήγορα κορεσμός. Με τη μάζα που σχηματίζει μειώνει την απορρόφηση των λιπών και των σακχάρων, ενώ βοηθάει στην αποβολή τους από το σώμα.

Αν και οι ιδιότητες αυτές χαρακτηρίζουν τις περισσότερες φυτικές ίνες, ωστόσο η διαφορά με τη γλυκομαννάνη είναι ότι πρόκειται για ακόμη πιο παχύρευστη ουσία, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα αποτελεσματική στην προσπάθεια για αδυνάτισμα. Πολύ σημαντικός φαίνεται να είναι και ο ρόλος της ως τροφή για τα φιλικά βακτήρια στο έντερο, τα γνωστά προβιοτικά. Βοηθούν με αυτό τον τρόπο στην παραγωγή λιπαρών οξέων, όπως είναι το βουτυρικό,το οποίο σύμφωνα με έρευνες βοηθάει στην πρόληψη και μείωση της παχυσαρκίας,ενώ προλαμβάνει την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη.

Εκτός όμως από την συμβολή της στο αδυνάτισμα, η λήψη της φαίνεται να βοηθάει και σε άλλους τομείς. Μειώνει την ολική χοληστερόλη,τα τριγλυκερίδια,ενώ ρυθμίζει και τη γλυκόζη αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.Η γλυκομαννάνη θα πρέπει να λαμβάνεται 15-60’ πριν το γεύμα με 1 ή 2 ποτήρια νερό.

diaita

Πότε την καταναλώνουμε

Η συνταγή της επιτυχίας: 3 γραμμάρια γλυκομαννάνης σε καθημερινή βάση, σε τρεις δόσεις του 1 γραμμαρίου με 2 ποτήρια νερό, πριν από κάθε γεύμα δηλαδή επίσης σημειώστε ότι την γλυκομαννάνη μπορείτε να την βρείτε και σε καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα! 

Το συμπέρασμα είναι ότι η απώλεια βάρους θα είναι πολύ μεγαλύτερη εάν η λήψη γλυκομαννάνης συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και γυμναστική, όπως σε όλες τις προσπάθειες για δίαιτα. Παρόλα αυτά πρόκειται για μια ασφαλή φυτική ουσία, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, μέσω της μείωση πρόσληψης μεγάλης ποσότητας τροφής και γενικά στη βελτίωση της συνολικής μας υγείας. 

Η γλυκομαννάνη αξίζει και μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Η λήψη της συγκεκριμένης φυτικής ίνας, σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή μειωμένων θερμίδων, μπορεί όχι μόνο να μας κάνει να νιώσουμε γεμάτοι, αλλά να μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά μας κιλά, δίχως να στερηθούμε τις αγαπημένες μας γεύσεις. Αποτελεί, δηλαδή, έναν πραγματικά φυσικό σύμμαχό μας στο αδυνάτισμα και το σίγουρο είναι πως εν έτει 2021, έχουμε ανάγκη από φυτικές,διατροφικές λύσεις!

* Ο Άκης (CT fiveprcent - Nutritionteam) είναι Personal Trainer, Προπονητής Σωματικής Διάπλασης και Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
facebook: CTfivepercent-Nutritionteam Akis
Instagram: ct_fiveper_nutritionteam_akis

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις