Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, αφού τα μακροοικονομικά και τα εταιρικά αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου κατέγραψαν πτώση, καθώς η Κομισιόν προέβλεψε σήμερα ‘ιστορική’ ύφεση στην ΕΕ φέτος, με πτώση-ρεκόρ του ΑΕΠ κατά 7,7% στην ευρωζώνη και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 6,3% το 2021.

Την ίδια ώρα, η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο σχεδόν καθηλώθηκε τον Απρίλιο καθώς τα περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού οδήγησαν στο κλείσιμο εργοστασίων, καταστημάτων και εστιατορίων. Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit για την Ευρωζώνη, που θεωρείται καλός δείκτης της ευρωστίας της οικονομίας, κατέρρευσε στις 13,6 μονάδες τον Απρίλιο από το ήδη πολύ χαμηλό επίπεδο των 29,7 μονάδων τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη με διαφορά χαμηλότερη τιμή του δείκτη από το 1998, όταν άρχισε η σχετική έρευνα, πολύ μακριά από τις 50 μονάδες που αποτελούν το μεταίχμιο μεταξύ της συρρίκνωσης και της αύξησης της δραστηριότητας.

Απώλειες σημείωσε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης, κατά τον Μάρτιο, καθώς μειώθηκε κατά 11,2%,  σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι λιανικές πωλήσεις έπεσαν 10,4% σε μηνιαία βάση.

Ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για να νέα επιχειρηματικά δάνεια της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,46%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για νέα στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά διατηρήθηκε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος στο 1,39%. Τον ίδιο μήνα, το σύνθετο επιτόκιο στην Ευρωζώνη για νέες προθεσμιακές καταθέσεις από επιχειρήσεις παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο -0,07%, ενώ και το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας έμεινε αμετάβλητο στο 0,00%. Το σύνθετο επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων από τα νοικοκυριά παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο 0,34%, όπως παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,02% και το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας από τα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί πως βουτιά 15,6% έκαναν οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας το Μάρτιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από το 1991, όταν ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, εν μέσω κατρακύλας της εγχώριας και της εξωτερικής ζήτησης για προϊόντα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Τον Φεβρουάριο είχαν κινηθεί αρνητικά κατά 1,2%, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα η πτώση ήταν 16%. Σύμφωνα με το Reuters, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε την Τετάρτη ότι οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν 14,8%, από το εξωτερικό κατά 16,1%, ενώ από την ευρωζώνη κατά 17,9%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέμεναν πτώση 10,0%.

Η γερμανική κυβέρνηση μελετά ενδελεχώς και θα εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την χθεσινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PSPP) κατά την περίοδο 2015-2018, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 334.11 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.41%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2,845.25 μονάδες, με απώλειες 1.07%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 5,853.06  μονάδες.  

Ο γερμανικός DAX άγγιξε τις 10,610.33 μονάδες, με βουτιά 1.11%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,433.38 μονάδες, διολίσθησε 1.11%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 17,161.5 μονάδες, με πτώση 1.3%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,674 μονάδες, πέφτοντας 1.09%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις