Πολιτική

Απολύσεις στο Δημόσιο και λουκέτα σε ΔΕΚΟ ζητούν οι δανειστές - Διαψεύδει η κυβέρνηση


Πακέτο έξι μέτρων για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και των μισθολογικών δαπανών στο δημόσιο τομέα βάζουν στο στο τραπέζι της τρέχουσας διαπραγμάτευσης οι εκπρόσωποι των δανειστών, χωρίς όμως να συναρτούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την άμεση αποδοχή αυτών των απαιτήσεων τους από την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση πάντως διαψεύδει ότι έχει διατυπωθεί τέτοια απαίτηση.

Σύμφωνα με ρεπορτά της εφημερίδας "Αγορά", οι  βασικές προτάσεις-απαιτήσεις αφορούν απολύσεις  υπαλλήλων που κρίνονται "ανεπαρκείς", κλείσιμο δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο και η ενοποίηση-εξάλειψη των ειδικών μισθολογίων.

Τα στελέχη του "κουαρτέτου" υποστηρίζουν ότι η απασχόληση και οι αποδοχές στον ευρύτερο τομέα δεν έχουν πληγεί όσο στον ιδιωτικό - άρα υπάρχουν περιθώρια προσαρμογών, ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της οικονομίας και στις δημοσιονομικές δυνατότητες.

Οι απαιτήσεις-προτάσεις των δανειστών συμπυκνώνονται στα ακόλουθα μέτρα:

1. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε υπηρεσίες με "υπεράριθμο" προσωπικό και χαμηλή αποδοτικότητα, ώστε να περιοριστεί το συνολικό κόστος - μισθολογικό και λειτουργικό.

2. Αντιμετώπιση του προβλήματος με την «ανικανότητα» των υπαλλήλων. Εαν για κάποιον υπάρχουν τρεις αρνητικές αξιολογήσεις,  να παραμένει στάσιμος για το σύνολο του εργασιακού βίου του, χωρίς να παίρνει καμία βαθμολογική και μισθολογική προαγωγή.

3. Να γίνει άμεσο ξεκαθάρισμα με τους επίορκους και διεφθαρμένους δημοσίους υπαλλήλους ή με εκείνους που έχουν υποπέσει σε σοβαρές παραβάσεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Η τρόικα απαίτησε για αυτούς πλήρη ταύτιση με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή ο υπάλληλος που θα υποπέσει σε σοβαρή παράβαση να απολύεται με συνοπτικές διαδικασίες.

4. Να εξαλειφθούν ουσιαστικά τα ειδικά μισθολόγια. Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι οι αποδοχές που παίρνουν οι υπάλληλοι με τα ειδικά μισθολόγια, υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας. Ζητούν λοιπόν να γίνουν άμεσα προσαρμογές, δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει βρει ισοδύναμα μέτρα από το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου για να αποφευχθεί το «πάγωμα» των ωριμάνσεων από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Η πρόταση των Θεσμών προβλέπει ότι από τα 20 και πλέον ισχύοντα σήμερα ειδικά μισθολόγια, πρέπει να απομείνουν μόνον τρία, μέσω της ομαδοποίησης (π.χ. μόνον ένα για επιστήμονες, γενικά). 

5. Να μην υπάρξει παρέκκλιση από τον λόγο του 1:5 για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα (μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις). Εκφράζουν ανοικτά φόβους ότι η συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευση παρακάμπτεται μέσω ειδικών συμβάσεων, οι οποίες, μέσω των συνεχών ανανεώσεων, γίνονται ουσιαστικά μόνιμες.

6. Να μπει άμεσα λουκέτο σε φορείς-«φαντάσματα» του δημοσίου (οργανισμοί και επιχειρήσεις). Πρόκειται για εκατοντάδες εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων, οι οποίοι συνεχίζουν να υπάρχουν, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενό τους έχει περάσει προ πολλού στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις