ΕΥΖην

Απόψε στο Ηρώδειο με δωρεάν είσοδο: έργα Σκαλκώτα, Μέντελσον, Προκόφιεφ από τη Συμφωνική της ΕΡΤ


Συναυλία στο Ηρώδειο με έργα Σκαλκώτα, Μέντελσον και Προκόφιεφ δίνει απόψε, 21 Ιουνίου 2019, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, για την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και με ελεύθερη είσοδο.

Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση των μουσικών για το έτος Σκαλκώτα, όπως έχει ανακηρυχτεί το 2019, η Ορχήστρα ερμηνεύει το λαϊκό μπαλέτο «Η θάλασσα» του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Μια σειρά ζωντανών εικόνων, από τη ζωή του κόσμου της θάλασσας, που κινείται πότε στο φανταστικό και πότε στο φαντασμαγορικό (χορός μπαλέτου), με συχνή παρουσία μοτίβων από τη λαϊκή θαλασσινή παράδοση.

Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνεται ακόμα η ορχηστρική εισαγωγή του Φέλιξ Μέντελσον «Οι Εβρίδες», εμπνευσμένο από ένα ταξίδι του στη Σκωτία το 1829, κι αυτό με θέμα τη θάλασσα, το νησί Στάφφα και την τεράστια θαλάσσια σπηλιά του. Επίσης, το εξαιρετικά απαιτητικό Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Προκόφιεφ με σολίστ τον Βασίλη Βαρβαρέσο.

«Για να τιμήσουμε τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949) επιλέξαμε ένα λαϊκό μπαλέτο με θέμα καλοκαιρινό, έργο τονικό, εύκολο για το κοινό» λέει ο μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης, διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον πρωτοπόρο μουσικό που εφέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο του. 

«Δεδομένης της υποτίμησης της μουσικής του στην Ελλάδα, ο Σκαλκώτας αν έμενε στο εξωτερικό, στη Γερμανία, αντί να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου βρήκε όλες τις πόρτες κλειστές, θα είχε ίσως μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από τον δάσκαλο του, τον 'Αρνολντ Σένμπεργκ» σχολιάζει υπενθυμίζοντας τη μεγάλη επιτυχία και απήχηση του κύκλου συναυλιών Σκαλκώτα που έκανε ο αρχιμουσικός Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ τον περασμένο Οκτώβριο στο Βερολίνο, για να αποκαλύψει στο διεθνές κοινό «έναν μείζονα εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού πολιτισμού» όπως είχε αποκαλέσει τον πρωτοπόρο Έλληνα συνθέτη. 

Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα βρίσκεται απόψε σε μεγάλη διάταξη, περίπου 85 άτομα επί σκηνής, προκειμένου να ερμηνεύσει τα απαιτητικά έργα του προγράμματος.

Τα τελευταία χρόνια τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ -συμφωνική ορχήστρα, ορχήστρα σύγχρονης μουσικής, χορωδία- έχουν ανεβάσει πολύ το επίπεδο επισημαίνουμε στον Αναστάσιο Συμεωνίδη. Ήταν, λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το μεγάλο στοίχημα προκειμένου να επιβιώσουμε σ' ένα άδικο εργασιακό καθεστώς που προϋπάρχει πολλά χρόνια ακόμα και πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013». Εξηγεί ότι «υπάρχουν κάποιες συμβάσεις που ανανεώνονται ανάλογα με τις διαθέσεις των κυβερνήσεων και των αναγκών των συνόλων. Ακόμα και οι μόνιμοι μουσικοί είναι στο ενιαίο μισθολόγιο, δεν έχουν επίδομα θέσης, επίδομα οργάνου. Δεν μπορεί δηλαδή η Ορχήστρα της ΕΡΤ να αμείβεται τελείως διαφορετικά από τις άλλες κρατικές ορχήστρες είναι τεράστια αδικία. Κάνουμε την ίδια δουλειά. Δεν τίθεται θέμα αν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Τέτοια ζητήματα θα έπρεπε να τα έχει ξεπεράσει η Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα