Διεθνή

Aραβικές χώρες επιρρίπτουν την ευθύνη στο Ισραήλ για τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας


Αυξάνεται η οργή στην Τουρκία κατά του Ισραήλ

Οι αραβικές χώρες, που έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ, απέδωσαν ομόφωνα την ευθύνη στον ισραηλινό στρατό για τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα παρά τη διάψευση του Ισραήλ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συνεργάστηκαν με τη Ρωσία για να ζητήσουν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδίκασαν την «ισραηλινή επίθεση» και εξέφρασαν λύπη για τις «ανθρώπινες απώλειες».

Ο Ανουάρ Γκάργκας, σύμβουλος του προέδρου των Εμιράτων, υπογράμμισε στο X (πρώην Twitter) πως «το ανθρώπινο δράμα της Γάζας υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί η προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων».

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μανάμα «εξέφρασε την καταδίκη και τη σθεναρή καταγγελία [εκ μέρους] του βασιλείου του Μπαχρέιν του ισραηλινού βομβαρδισμού», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Bna.

Αυτές οι δύο χώρες του Κόλπου εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020 υπογράφοντας τις συμφωνίες του Αβραάμ.

Το Μαρόκο, μια άλλη χώρα που υπέγραψε και αυτή συμφωνία ειρήνης με το εβραϊκό κράτος, επέρριψε επίσης την ευθύνη στο Ισραήλ, όπως και η Αίγυπτος, η πρώτη χώρα που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ το 1979.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι καταδίκασε σθεναρά «τον ισραηλινό βομβαρδισμό» του νοσοκομείου Άχλι, που προκάλεσε «εκατοντάδες αθώα θύματα» μεταξύ των Παλαιστινίων πολιτών της Γάζας.

Είδε σε αυτόν τον «σκόπιμο βομβαρδισμό» μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για την έκρηξη που προκάλεσε εκατοντάδες θανάτους και διεθνή κατακραυγή και οδήγησε σε διαδηλώσεις σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Η Σαουδική Αραβία, που ανέστειλε τις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης, χαρακτήρισε την έκρηξη «απεχθές έγκλημα που διέπραξαν οι δυνάμεις της ισραηλινής κατοχής».

Η Ιορδανία δήλωσε πως το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για αυτό το σοβαρό συμβάν», ενώ το Κατάρ, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Χαμάς, κατήγγειλε μια «θηριώδη σφαγή».

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OCI), με έδρα τη Σαουδική Αραβία, χαρακτήρισε την έκρηξη «έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κρατική τρομοκρατία».

Ο Τζάσεμ Μοχάμεντ Αλμπουνταΐουι, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG), που συνενώνει τις έξι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, δήλωσε πως πρόκειται για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αυξάνεται η οργή στην Τουρκία κατά του Ισραήλ

Τούρκοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας σε οργισμένες διαδηλώσεις ύστερα από έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστινίους σε νοσοκομείο της Γάζας ενώ για σήμερα προγραμματίζονται και νέες πορείες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα. Το Ισραήλ απέδωσε την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Αράμπι σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, που αρνείται την ευθύνη.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει την έκρηξη «το πιο πρόσφατο παράδειγμα ισραηλινών επιθέσεων που στερούνται των περισσοτέρων βασικών ανθρωπίνων αξιών».

Το γραφείο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας γρήγορα χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του Ισραήλ #FakeNews" (ψευδή είδηση) στην πλατφόρμα X.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, Τούρκοι έκαναν πορεία με παλαιστινιακές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ σε τουλάχιστον 10 τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου και έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και εκτόξευσε νερό για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισέλθουν στο συγκρότημα του ισραηλινού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Πέντε άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Σήμερα, γύρω από το προξενείο υπήρχε έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, με εκατοντάδες αστυνομικούς και περίπου 10 οχήματα με εκτοξευτήρες νερού να έχουν αναπτυχθεί πίσω από μεταλλικές μπαριέρες. Η αστυνομία ήλεγχε τα στοιχεία όσων ήθελαν να περάσουν από το σημείο εκείνο.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.

«Η Άγκυρα είναι πιθανόν τώρα να υιοθετήσει μια πολύ πιο σκληρή αντιϊσραηλινή στάση, ιδιαίτερα καθώς η επιδρομή των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας στη Γάζα αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, με αναπόφευκτο ανθρωπιστικό κόστος», δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι από την Teneo.

«Ο Ερντογάν μπορεί ακόμα και να αποφασίσει να εγκαταλείψει την προσέγγιση με το Ισραήλ, που ξεκίνησε το 2022 ύστερα από πάνω από 10 χρόνια με τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών…Μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ πιθανόν επίσης να επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, προκαλώντας επιπλέον ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ σε μια ευμετάβλητη περίοδο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα