Υγεία

Άρση απαγόρευσης εξαγωγών στα 130 σκευάσματα που έχουν επάρκεια στην αγορά ζητούν οι φαρμακαποθήκες


Την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και να γίνει «άμεσα άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών στα 130 και πλέον σκευάσματα για τα οποία δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην Ελληνική αγορά». Εξαπολύει πυρά εναντίον φαρμακοποιών και ΕΟΦ και ζητά να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και τήρηση του νόμου σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΣΦ, για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά σήμερα, φταίνε δύο και μόνο παράγοντες. Αφενός ο στρατηγικός και συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες και αφετέρου προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες.

Η Ελλάδα, σημείωσαν σήμερα, βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι των περισσότερων Ευρωπαίων Εταίρων μας λόγω ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος για καμία απαγόρευσης εξαγωγής σκευασμάτων που διαθέτουν πληθώρα γενοσήμων.

«Σημειωτέον ότι έχουμε πολλές φορές γραπτώς ενημερώσει τις πολιτειακές αρχές ότι στις φαρμακαποθήκες σήμερα βρίσκονται σε υπερεπάρκεια τουλάχιστον 90 σκευάσματα από τα 280 τα οποία τελούν υπό απαγόρευση, ενώ σε άλλα 54 υπάρχει πληθώρα αξιόπιστων ελληνικών γενοσήμων. Μόλις χθες ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του προσδιόρισε τον αριθμό των ελλείψεων ανά την επικράτεια σε 150 προϊόντα».

Οι εκπρόσωποι του ΠΣΦ τόνισαν ότι οφείλουν να τηρούν το νόμο και τις διαδικασίες διαφάνειας και οι άλλοι δύο κρίκοι της αλυσίδας (φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακεία) «κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν γίνεται». Εξήγησαν ότι ο νόμος υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες να τηρούν αποθέματα 3 μηνών και να εφοδιάζουν την αγορά με ποσότητα ίση με την μηνιαία συνταγογράφηση προσαυξημένη κατά 25%.

«Η πολιτεία οφείλει να ελέγξει αν τηρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις ή αν σειρά εταιριών, θεωρώντας ασύμφορη την ελληνική αγορά, συστηματικά την υποεφοδιάζει».

Πρόσθεσαν επίσης, ότι τα φαρμακεία από 5/1/23 οφείλουν να πωλούν τα σκευάσματα που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγής μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Και πάλι ευθύνη της πολιτείας είναι ο έλεγχος της τήρησης του νόμου.

Ο ΠΣΦ επισημαίνει ότι, η κατάσταση αυτή απειλεί την βιωσιμότητα του κλάδου και δύναται να προκαλέσει ένα ντόμινο δυσμενών εξελίξεων, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσβαση του Έλληνα ασθενή στην θεραπεία του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα