ΕΥΖην

#artattack: Πανελλαδική Δράση στις 13 και 14 Μαρτίου, με εξωτερικά καλλιτεχνικά δρώμενα


Διήμερο πανελλαδικής δράσης ανακοίνωσαν για το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαρτίου σωματεία και φορείς εργαζομένων και δημιουργών από τον χώρο του Πολιτισμού, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, κλιμακώνοντας τον αγώνα διεκδικήσεων τους.

Με αφορμή τον έναν χρόνο από τότε που έκλεισαν οι χώροι πολιτισμού λόγω πανδημίας και με σύνθημα «#artattack "1 χρόνο μετά... συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατοί, περνάμε στην επίθεση! "», στην Αθήνα προγραμματίζεται για το Σάββατο 13/3 πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια ενώ την Κυριακή 14/3 θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικά δρώμενα σε διάφορα σημεία του Κέντρου και σε γειτονιές της πόλης, όπως επίσης και καλλιτεχνικό δρώμενο με συμμετοχή καλλιτεχνών στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Ανάλογες δράσεις προγραμματίζονται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Ζάκυνθο, Χαλκίδα, Σάμο, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Καλαμάτα, και σε άλλες πόλεις.
 
«Ένα χρόνο μετά το Μάρτη του 2020, δεν είμαστε στην αναμονή, ούτε στην "αναστολή", αλλά βγαίνουμε πιο μπροστά. Διεκδικούμε μια ολοκληρωμένη ασπίδα προστασίας, για να μπορούμε να δημιουργήσουμε, να ζήσουμε αξιοπρεπώς, να φοιτήσουμε στις σπουδές μας» δηλώνουν τα σωματεία και διεκδικούν μεταξύ άλλων να ανοίξουν οι χώροι Πολιτισμού και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης όπως ωδεία, δραματικές σχολές, σχολές Καλών Τεχνών κ.ά., με όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα και εμβολιασμούς, όπου ειδικά κρίνεται απαραίτητο, να διασφαλιστούν δωρεάν τεστ για την ασφαλή διεξαγωγή προβών που γίνονται αυτή την περίοδο,
 
«Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, στο θέατρο, το χορό, τη μουσική, στους Δημόσιους Οργανισμούς. Στο ίδιο πλαίσιο ζητάμε την άμεση δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους Τεχνικούς στον κλάδο του Θεάματος» αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμα της για το διήμερο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.