Νευρικότητα επικρατεί στο χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες κινούνται με διακυμάνσεις, ενώ η συναλλακτική κίνηση είναι αυξημένη στα εμποροβιομηχανικά blue chips. Η εικόνα στο ταμπλό ενισχύει την εκτίμηση ότι μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η αναθεώρηση των δεικτών MSCI, η αγορά βρίσκεται στην αφετηρία ενός νέου κύκλου αστάθειας και μεταβλητότητας, αναζητώντας κατεύθυνση και επίπεδα ισορροπίας.
Την αβεβαιότητα συντηρούν και οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, με επίκεντρο τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που δημιουργεί αυτό το θέμα.
Αρνητική η επίδραση και από τις διεθνείς αγορές, όπου πηγές αβεβαιότητας αποτελούν η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Ιταλίας-ΕΕ, οι εξελίξεις περί το Brexit, οι τιμές του πετρελαίου και οι αντιφατικές ενδείξεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Στο ΧΑ τον τόνο συνεχίζουν να δίνουν οι κινήσεις των index funds που περιορίζουν τις θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές και των κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων που παίρνουν τη σκυτάλη.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας. Κατά τις προβλέψεις τους, ο ΓΔ θα κινηθεί στο κανάλι βραχυχρόνιας συσσώρευσης μεταξύ 615-643 μονάδων, χωρίς να σαφή τάση και κατεύθυνση.
Στο επίκεντρο της προσοχής θα παραμείνουν τα τραπεζικά χαρτιά. Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος μπορεί να αποδειχθεί το σχέδιο της ΤτΕ για τη διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
Μετοχές και δείκτες
Σήμερα οι τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο, αποκομίζοντας μικρά κέρδη που αντιστάθμιζαν τις απώλειες εμποροβιομηχανικών blue chips. Όμως η εικόνα έχει πλέον αλλάξει και όλοι οι δείκτες έχουν περάσει στο κόκκινο.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 624,5 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,25%. Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά (-0,10%) στις 1.635 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε δύο φορές +1,79% και τώρα έχει γυρίσει σε -0,20%. Προηγείται η η Attica με +2,4%. Ακολουθεί η Εθνική +1,4%. Στο κόκκινο Πειραιώς -1,6%, Eurobank -1,1%, Alpha -0,4%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη είναι περιορισμένα. Συνεχίζει την κούρσα ο Φουρλής (+1,5%), που αναμένεται ότι θα αποκομίσει υπεραξίες από την θυγατρική εταιρεία ακίνητης περιουσίας, όπου θα εισφέρει τα ακίνητά του. Ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Grivalia με +0,6%, Coca Cola, Lamda και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,3%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -2%, ΔΕΗ και ΟΤΕ -1,2%, Μυτιληναίος -1%.