Αγορές

Ασταθείς ισορροπίες στις αγορές, χωρίς κατεύθυνση το ΧΑ


Η τρίτη φετινή αύξηση επιτοκίων από την Fed και η αναμενόμενη ανάλογη κίνηση της ΕΚΤ διαμορφώνουν κλίμα στις αγορές, που εστιάζουν επίσης στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και των πιθανών περαιτέρω επιπτώσεων του στα ενεργειακά. "Μουδιασμένα" τα χρηματιστήρια, θετική αντίδραση από τις αγορές ομολόγων, σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου.

Ρευστό σκηνικό στο ΧΑ, όπου σε δοκιμασία έχει τεθεί τις τελευταίες μέρες η αντοχή διαδοχικών στηρίξεων με "πυθμένα" τις 820 μονάδες.

Η συναλλακτική κίνηση παραμένει υποτονική και ο τζίρος είναι χαμηλός - περίπου 10 εκατ. ευρώ ε μιάμιση ώρα συνεδρίασης. Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι ο χαμηλός τζίρος υποδηλώνει έντονη επιφυλακτικότητα, που συναρτάται με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και την κλιμακούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά. Οι ξένοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ρίσκο χώρας, προτιμώντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο και να περιμένουν τις εξελίξεις.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες εν συνεχεία ανέκαμψαν, οδηγώντας την αγορά σε ανοδική αντίδραση. Οι απώλειες έχουν περιοριστεί, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη.

O Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 818,24 μονάδες (-0,98%) και τώρα βρίσκεται έχει καλύψει τις απώλειες. Βρίσκεται στις 825,9 μονάδες με οριακή μεταβολή -0,05%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 0,25%, στις 1.988,5 μονάδες. Ανοδο 0,70% σημειώνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε -1,87% και τώρα κινείται με θετικό πρόσημο κερδίζοντας περίπου 0,40%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -3,80%. Συνεχίζεται η ανάκαμψη της Attica Bank με άλμα +9%. Alpha +1%, αμετάβλητες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, στο -0,6% η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Βιοχάλκο +1,4%, ΕΛΠΕ +0,8%, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil +0,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Jumbo -2,7%, ΤΕΝΕΡΓΑ -1,5%, Μυτιληναίος -1,2%, Coca-Cola, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα