Αγορές

Ασταθή βήματα ανάκαμψης στο ΧΑ


Σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας συνεχίζεται  με ασταθή βήματα η ανάκαμψη μετοχών και δεικτών στο χρηματιστήριο, δημιουργώντας την ελπίδα ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει και ότι η διόρθωση έχει ολοκληρωθεί. Ομως η ενδοσυνεδριακή εικόνα της αγοράς συντηρεί την αβεβαιότητα, ενώ ο μηδαμινός τζίρος δείχνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή.

Για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες τερμάτισαν με θετικό πρόσημο, κινούμενοι με διακυμάνσεις μικρού εύρους και εναλλαγές κατεύθυνσης.

Θετική η επίδραση από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, που σημείωναν σημαντικά κέρδη τις πρωϊνές ώρες, αλλά  στη συνέχεια μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης. Στο +0,5% ο DAX, οριακές μεταβολές στη  Wall Street.

 Βασική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος και πηγή ανησυχιών παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, οι οποίες έχουν ακυρώσει ήδη τα αισιόδοξα σενάρια ανάκαμψης του τουρισμού και της οικονομίας.

Θετικός καταλύτης για την αγορά οι έντονες διεργασίες στον επιχειρηματικό χώρο, με deals εξαγορών που επαναβεβαιώνουν το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών  για την Ελλάδα.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τη βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος και τη θετική επίδραση  από τις διεθνείς αγορές, το βραχυχρόνιο ρίσκο στο ΧΑ παραμένει υψηλό, καθώς η αγορά δεν έχει αποκτήσει σαφή κατεύθυνση.

Ο Γενικός Δείκτης εδραιώθηκε σήμερα πάνω από τις 850 μονάδες, ακυρώνοντας την καθοδική διάσπαση αυτής της περιοχής, που ξαναγίνεται σημείο στήριξης. Αυξάνονται λοιπόν οι πιθανότητες περαιτέρω ανοδικής κίνησης, η οποία όμως μπορεί να μην έχει αξιόλογη χρονική διάρκεια και σημαντικό εύρος.

 Μετοχές και δείκτες

Κλειδί για την πορεία της αγοράς παραμένει ο ημερήσιος, που σταδιακά συρρικνώνεται αυτή την εβδομάδα.

Ο Γενικός Δείκτης  έκλεισε στις 858,13 μονάδες, με άνοδο 0,46%. Ενδοσυνεδριακά πήγε από τις 854,67 μονάδες (+0,05%) μέχρι τις 862,18 (+0,93%).

Κατά 0,40% ενισχύθηκε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 2.053,73 μονάδες. Στο +0,84% ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,04% γύρισε στο κόκκινο μέχρι -0,59% και έκλεισε με οριακές απώλειες -0,09% στις 513,32 μονάδες. Attica Bank +2,8%, Eurobank +0,6%. Στο κόκκινο η Εθνική -1,4%, αμετάβλητες Πειραιώς και Alpha.

Με θετικό πρόσημο τα περισσότερα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Aegean και ΕΧΑΕ +2%, Coca-Cola, Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,3%, ΟΤΕ +1%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  +0,9%,  ΕΥΔΑΠ +0,7%.  Με απώλειες  ΟΛΠ -1,7%,  ΑΔΜΗΕ -1%,  Βιοχάλκο -0,9%, Τιτάν -0,7%.

Στα mid caps Quest +2,9%, Πλαστικά Θράκης +2,4%, ΟΛΘ +1,5%,  Ιντρακάτ +1,1%. Στο κόκκινο  Profile -1%,  Intracom και Ολυμπιακή Τεχνική -0,5%.

Διαβάστε επίσης