Επιχειρήσεις

Attica Bank: Η «τρύπα» κεφαλαίων και τα αρπακτικά


Θα κοστίσει ακριβά η έκδοση υβριδικών τίτλων για 70 εκατ. ευρώ. Η στάση του Polson και ο διακαής πόθος της Eurobank

Η επιβολή θεραπείας-σοκ στην Attica Bank από τον Θόδωρο Πανταλάκη, με μειώσεις αποδοχών και εθελουσία έξοδο, είναι ίσως το πιο εύκολο μέρος της αποστολής του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Το δυσκολότερο θα είναι η κάλυψη της «τρύπας» στα κεφάλαια της τράπεζας. Φαίνεται μικρή (70 εκατ. ευρώ), αλλά θα μπορούσε να επιτρέψει τη διείσδυση... αρπακτικών, στα οποία αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, καταγγέλλοντας ότι έχουν στόχο «το κλείσιμο είτε την εξαγορά της τράπεζας έναντι ευτελούς τιμήματος».

Του Νώντα Χαλδούπη

Τα 70 εκατ. ευρώ είναι το άνοιγμα που έμεινε από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, για την κάλυψη των υπολογισμένων αναγκών με βάση το δυσμενές σενάριο του τεστ αντοχής. Ήδη από την εποχή Αντωνόπουλου στη διοίκηση, η τράπεζα προσανατολιζόταν σε μια έκδοση υβριδικών τίτλων (ομόλογα αυτόματα μετατρέψιμα σε μετοχές, εάν υποχωρήσει κάτω από καθορισμένα όριο ο βασικό δείκτης επάρκειας κεφαλαίων).

Επειδή ο επενδυτής που θα δεχόταν να τοποθετήσει κεφάλαια σε τέτοιους τίτλους θα αναλάμβανε μεγάλο κίνδυνο (μετατροπή της απάιτησης του σε μετοχές χαμηλής αξίας), η διοίκηση της Attica σχεδίασε μια σύνθετη έκδοση, όπου η επένδυση στα μετατρέψιμα ομόλογα θα συνδυαζόταν με τη ανάθεση στον επενδυτή της διαχείρισης χαρτοφυλακίου προβληματικών (και ήδη καταγγελθέντων) δανείων της τράπεζας, συνολικού ποσού 1 δισ. ευρώ.

Παρ'ότι η διαδικασία εξεύρεσης του κατάλληλου επενδυτή για αυτή τη σύνθετη συναλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη (και η νέα διοίκηση δεν άφησε να εννοηθεί ότι έχει διαφορετικά σχέδια), στην τραπεζική αγορά επικρατεί έντονος προβληματισμός για την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς:

- Οι προμήθειες που εκτιμάται ότι θα ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τη διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου είναι πολύ υψηλές, όπως βεβαίως υψηλό θα είναι και το επιτόκιο των νέων υβριδικών τίτλων.

- Η τράπεζα κινδυνεύει να πληρώσει πανάκριβα τα 70 εκατ. ευρώ, σε μια περίοδο που και το τελευταίο ευρώ κερδοφορίας είναι πολύτιμο, ενώ η συζήτηση για τη διαχείρισή της έχει πολιτικοποιηθεί και προσφέρει έδαφος για ακραίες επικρίσεις.

Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου καταγγελθέντων δανείων της Attica Bank είναι, με τα σημερινά δεδομένα, κάτι περισσότερο από μια συνηθισμένη τραπεζική εργασία, όταν οι προβολείς της δημοσιότητας βρίσκονται στραμμένοι στην τράπεζα και αναμένεται να ανοίξει πολιτική αντιπαράθεση και πιθανόν να ξεκινήσει ποινική διαδικασία, όταν φθάσει στη Βουλή και στους εισαγγελείς το πόρισμα του ελέγχου της ΤτΕ.

Σε τέτοιες συνθήκες, οι οίκοι που θα είχαν ενδιαφέρον για το ομολογιακό δάνειο και τα προβληματικά δάνεια θεωρείται βέβαιο ότι θα επανεξετάσουν τη στάση τους. Ομως περιθώρια αναβολής της έκδοσης για να... καταλαγιάσουν τα πάθη είναι περιορισμένα - τα νέα κεφάλαια πρέπει να εισφερθούν στην τράπεζα πριν κλείσει η τρέχουσα χρήση.

Ο ρόλος του Πόλσον

Τι θα συμβεί αν το εγχείρημα της άντλησης κεφαλαίων με αυτή τη διαδικασία αποτύχει; Σε αυτή την περίπτωση, τα σενάρια που περιγράφηκαν από κύκλους της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης θα έλθουν στο προσκήνιο, ενώ πιθανόν να κάνουν την εμφάνισή τους και τα «αρπακτικά», στα οποία αναφέρεται η αντιπροεδρία, χωρίς να αποσαφηνίζει περαιτέρω.

Στην αγορά είναι γνωστό πάντως ότι στη διάρκεια της προηγούμενης αύξησης κεφαλαίου της Attica, που καλύφθηκε μερικώς, με μεγάλες δυσκολίες και με βοήθεια από οργανισμούς του δημόσιου τομέα,  ένας ισχυρός ξένος παράγοντας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος είχε επιχειρήσει να μπλοκάρει τη διάθεση κεφαλαίων από την ΕΥΔΑΠ στην Attica Bank.

Είναι ο Τζον Πόλσον, ο οποίος ως μέτοχος μειοψηφίας της εταιρείας είχε εκφρασθεί κατά της συμμετοχής της ΕΥΔΑΠ στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. 

Το ποσό ήταν μικρό και δεν θα είχε ουσιαστική επίδραση στα οικονομικά της εταιρείας ύδρευσης. Γιατί λοιπόν ασχοήθηκε τόσο πολύ ο Αμερικανός fund manager και θέλησε να αποτρέψει τη συμμετοχή στην ΑΜΚ;

Ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι ο Πόλσον είναι ένας από τους βασικούς μετόχους της Eurobank - της τράπεζας που εποφθαλμιούσε την Attica Bank και την περίμενε "να "πέσει σαν ώριμο φρούτο"...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις