Επιχειρήσεις

Attica Bank: Κρίνεται το ιδιοκτησιακό, πιέσεις για «βελούδινη ιδιωτικοποίηση»


Οι δανειστές

Ανοιχτά είναι πλέον όλα τα ενδεχόμενα για το ιδιοκτησιακό μέλλον της Attica Bank,  καθώς η τράπεζα οδηγείται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της οποίας ενδεέχεται να διαφοροποιηθεί πλήρως η μετοχική της σύνθεση και σημαντικό ποσοστό μετοχών της  να περιέλθει σε στρατηγικούς επενδυτές.  Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων επιλογών,  αλλά οι τελικές αποφάσεις πρέπει αφ’ ενός να έχουν τη συναίνεση  του ESM, των δανειστών και της κυβέρνησης και αφ’ετέρου να μην επιφέρουν σοβαρή ζημία  στον νυν βασικό μέτοχο, τον ΕΦΚΑ που έχει  διαδεχθεί το ΤΣΜΕΔΕ.

Το κουαρτέτο των δανειστών και οι εποπτικές αρχές πιέζουν για «βελούδινη ιδιωτικοποίηση» της τράπεζας, με συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή  στο μετοχικό της κεφάλαιο και δραστική μείωση της συμμετοχής  του ΕΦΚΑ, ο οποίος είναι τώρα  πλειοψηφών μέτοχος (50,6%).

Εχουν  ζητήσει ρητώς να αποκλεισθεί εκ προοιμίου η συμμετοχή του ασφαλιστικού φορέα στην ΑΜΚ και να αναζητηθούν ιδιωτικά κεφάλαια που θα την καλύψουν, αποκτώντας μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στην πρώην «τράπεζα των μηχανικών».

Θα ζημιωθεί ο ΕΦΚΑ

Αυτό συνεπάγεται βέβαια μεγάλη ζημία για τον ΕΦΚΑ και το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, που έχει διαθέσει συνολικά περί τα 600 εκατ. ευρώ για να την στηρίξει σε «χαλεπούς καιρούς» και τώρα θα βρεθεί σε ρόλο «κοιμώμενου μετόχου» μειοψηφίας.

Η κυβέρνηση αντιτάσσεται στο σενάριο αποκλεισμού του ΕΦΚΑ – το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες  δεν επικροτεί ούτε η διοίκηση της τράπεζας. Θα επιδιωχθεί λοιπόν να εξασφαλισθεί η συναίνεση της τρόικας και του  ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού  για να συμμετάσχει ο ασφαλιστικός φορέας την ΑΜΚ, ασκώντας έστω και εν μέρει τα δικαιώματα του, ώστε να μη μειωθεί η συμμετοχή του κάτω από 34%.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να αποπληρώσει τις τοκοφόρες προνομιούχες μετοχές  του Δημοσίου (100 εκατ. ευρώ) και να βελτιώσει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική της διάρθρωση. Πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της δίνει τη δυνατότητα να τις αντικαταστήσει με ομολογίες, για τις οποίες όμως πρέπει να πληρώνει τόκο 6,35% - υψηλό και εντελώς ασύμφορο με τα σημερινά δεδομένα.

Η διοίκηση της Attica Bank έχε αναθέσει στον οίκο Rothschild να διερευνήσει όλα τα σενάρια κεφαλαιακής ενίσχυσης, να προτείνει λύσεις και να βρει επενδυτές πρόθυμους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ.

 Ξένοι επενδυτές

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για συμμετοχή στην ΑΜΚ της Attica Bank έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η International Finance Corporation (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δεν προτίθενται πάντως να αποκτήσουν ποσοστά άνω του 5% ή 10%.

Η Rothschild  θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή και άλλων διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, καθώς και της βρετανικής Aldridge, η οποία έγινε προ μηνών εταίρος της Attica Bank, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση  του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της.

Στελέχη της Rothschild συναντώνται σήμερα με τη διοίκηση της Τράπεζας, προς ανταλλαγή απόψεων για τις λύσεις που πρέπει να αναζητηθούν και για τους περαιτέρω χειρισμούς από τις δύο πλευρές. Ο διεθνής οίκος θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα τις προτάσεις τους, αφού θα έχει διερευνήσει και όλες τις δυνατότητες προσέλκυσης κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις