Τράπεζες

Attica Bank -Παγκρήτια: Βγήκε ο "λογαριασμός" της εξυγίανσης


Η ώρα της... "λυπητερής" έφτασε για τους μετόχους της Attika Bank και της Παγκρήτιας: Εντός των ημερών η DBRS στέλνει στις διοικήσεις των δύο τραπεζών την έκθεση με τις εκτιμήσεις της  για τη ζημιά που θα προκύψει από την ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ» - και κατ' ακολουθία για τα κεφάλαια που πρέπει να εισφερθούν στη σχεδιαζόμενη ΑΜΚ

Αυτή η κεφαλαιακή ενίσχυση είναι απαραίτητη για την πλήρη εξυγίανση των υπό συγχώνευση τραπεζών, που εμφανίζουν υψηλούς δείκτες κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, ο καναδικός οίκος υπολογίζει τα απαιτούμενα κεφάλαια σε 670 εκατ. ευρώ. Πάνω από 90% αυτού του ποσού θα κληθούν να καλύψουν οι νυν μέτοχοι, καθώς οι δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από την αγορά είναι περιορισμένες  και η ΑΜΚ δεν πρόκειται να προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων μικρομετόχων/επενδυτών.

Η ΑΜΚ αναμένεται να καλυφθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ από το ΤΧΣ και τον ΕΦΚΑ, που κατέχουν αντίστοιχα το 72,5% και το 7,6% της Attika Bank. Το υπόλοιπο πρέπει να καλυφθεί κατά μεγάλο μέρος από την Thrivest των Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου.

Πάντως οι "εφοπλιστές" - και νυν κατασκευαστές και φερέλπιδες τραπεζίτες - εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το ποσόν την συνεισφοράς τους στην ΑΜΚ. Κατά πληροφορίες, δεν πρόκειται να συναινέσουν ασυζητητί στα νούμερα που θ υποδείξει η DBRS, αλλά θα διαπραγματευτούν σκληρά πριν  πουν το τελικό "ναι".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα