Τράπεζες

Attica Βank: Παράταση στο σήριαλ- Ψάχνουν εναλλακτική λύση για ΑΜΚ και τιτλοποιήσεις


Νέα παράταση στο σήριαλ της κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης της Attica Βank δίνει η ΤτΕ, καλώντας τους δύο βασικούς μετόχους (ΤΧΣ και  Ellington-ΤΜΕΔΕ) να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για ΑΜΚ και κατανομή των ποσοστών συμμετοχής.

Η αρχική προθεσμία έληξε άπρακτη, αλλά το θέμα δεν μπορεί να κλείσει και η ΤτΕ ήταν αναγκασμένη να δώσει πρόσθετο χρόνο, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα  για να προχωρήσει το εγχείρημα.

Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει σε γενικές γραμμές για ΑΜΚ της τάξεως  των 400 εκατ. ευρώ, που θα καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας. Συναίνεση υπάρχει επίσης για πρόσθετες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης (με ΜΟΔ, warrants κλπ) της τάξεως των 220 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν ενδεχόμενες  επιπλέον ζημίες από τις τιτλοποιήσεις.

Για να περιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες, συζητείται και το ενδεχόμενο  να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα “Ηρακλής” οι τρεις τιτλοποιήσεις ((Astir 1, Astir 2 και Ωμέγα), ή να ενταχθούν οι δύο ή μόνο μία από αυτές.

Επισημαίνεται για την ένταξη στον Ηρακλή είναι απαραίτητη η αξιολόγηση των senior τμημάτων των τιτλοποιήσεων με ΒΒ- (τουλάχιστον) προκειμένου να λάβουν την εγγύηση του Δημοσίου. Για να λάβουν υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση, μειώνεται η αξία τους. Ετσι προκύπτει μεγαλύτερη ζημία για την τράπεζα και δημιουργείται κεφαλαική ανάγκη.

Η εγγραφή ζημίας και η δημιουργία κεφαλαιακής “τρύπας” αποφεύγονται αν η τιτλοποίηση μείνει εκτός “Ηρακλή”. Δημιουργείται όμως ανάγκη για πρόσθετες προβλέψεις προς κάλυψη επισφαλών απαιτήσεων.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο μεγαλομετόχων θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες υπό την άγρυπνη παρακολούθηση και την πίεση της ΤτΕ, που θέλει να κλείσει αυτή τη μεγάλη εκκρεμότητα. Πέραν των επιμέρους όρων για την ΑΜΚ, τις τιτλοποιήσεις κλπ, ΤΧΣ και Ellington-ΤΜΕΔΕ πρέπει να συμφωνήσουν  και για το πώς θα κατανεμηθούν τα ποσοστά συμμετοχής – τι ποσοστό της τράπεζας θα ελέγχει κάθε πλευρά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Η ΤτΕ έχει ζητήσει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα