Επιχειρήσεις

Αβαξ: Κάμψη του κυκλου εργασιών, κέρδη από την πώληση της Volterra


Μεγάλη κάμψη του κύκλου εργασιών εμφάνισε ο όμιλος Αβαξ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, λόγω καθυστερήσεων στην έναρξη κατασκευής νέων έργων. Ομως τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κυρίως λόγω του κέρδους από την πώληση της θυγατρικής  Volterra και του κλάδου ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 194,3 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 25,7% από πέρυσι.

Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 12,7 εκατ. ευρώ μετά από φόρους,  έναντι €5,9 εκατ. στο αντίστοιχο περυσικό εξάμηνο.

Στο κλείσιμο του Α’ εξαμήνου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων έργων ήταν 2 δισ. ευρώ, έναντι €1,4 δισ. στο τέλος του 2021. Εκκρεμούν προς υπογραφή πρόσθετες συμβάσεις 500 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου  ολοκληρώθηκαν το μεγάλο έργο της μελέτης & κατασκευής του σταθμού ενέργειας ισχύος 1.650 MW στο Ιράκ, και ο αγωγός φυσικού αερίου IGΒ για τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Τα νέα μεγάλα έργα που έχει αναλάβει ο Όμιλος, όπως η Α’ φάση των υποδομών στο Ελληνικό, η Γραμμή 4 του Αττικού Μετρό και η συμμετοχή στο τμήμα Πάτρα-Πύργος της Ολυμπίας Οδού, βρίσκονταν ακόμη στο στάδιο της εγκατάστασης των εργοταξίων στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του έτους και δεν είχαν περάσει στην φάση της κατασκευής. Ετσι δεν υπήρξαν ΄σημαντικά έσοδα από αυτά.

Επισημαίνεται ότι οι μεγάλες αυξήσεις τιμών στα κατασκευαστικά υλικά, τα μεταφορικά έξοδα και τα καύσιμα οδήγησαν σε γενικότερες καθυστερήσεις στην ανάθεση και έναρξη νέων έργων εντός του 2022, καθώς πολλοί φορείς υλοποίησης έργων αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τους προϋπολογισμούς προγραμματισμένων έργων και να αναβάλουν τις διαδικασίες ανάθεσής τους.

Η δραστηριότητα στον τομέα ενέργειας κατηγοριοποιείται ως διακοπείσα στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, λόγω της απόφασης πώλησης της 100% θυγατρικής Volterra, η οποία ήδη έχει μεταβιβάσει σε τρίτους  χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ισχύος 112MW.

Η διακοπείσα δραστηριότητα ήταν ζημιογόνος (ζημίες 6,1 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο). Ομως ο όμιλος απεκόμισε σημαντικό κέρδος από την πώληση της.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα