Ο Επίτροπος της ΕΕ για την μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, επισημαίνει τον σημαντικό περιορισμό των παράτυπων αφίξεων μεταναστών και των θανάτων στην θάλασσα συγκριτικά με το 2015, προσθέτοντας "περνάμε σταθερά από τη φάση αντιμετώπισης των κρίσεων και των ανεξέλεγκτων ροών στην κανονική λειτουργία ενός στρατηγικού, συντεταγμένου και κυρίως ευρωπαϊκού συστήματος ελεγχόμενης νόμιμης μετανάστευσης".
Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας ότι "το διαδίκτυο είναι ίσως το σημαντικότερο πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας".
"Έχουμε να κάνουμε με έναν εχθρό που είναι νεφελώδης και αναδιπλώνεται με αστρονομικές ταχύτητες. Η αντιμετώπισή του χρειάζεται συλλογικότητα, στρατηγικό όραμα και μια παγκόσμια συμμαχία φορέων που θα συμβάλουν στην αναχαίτισή του. Στο διαδίκτυο δεν πολεμάμε στρατούς, αλλά ιδέες" ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που οι μεγάλες πλατφόρμες του διαδικτύου "αφαιρούν αυτόματα πάνω από το 80% του τρομοκρατικού περιεχομένου και κάποιες έχουν φθάσει στο 95%".
Με αφορμή τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ευρωπαϊκές πόλεις, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε σε πρόσφατη παρουσίαση δέσμης μέτρων άμεσης εφαρμογής που αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών σε δημόσιους χώρους, στην παρεμπόδιση της πρόσβασης των τρομοκρατών σε εκρηκτικές ύλες και στην εντατικοποίηση της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους.
Ακόμα έκανε λόγο για έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Καναδά για μια αναθεωρημένη συμφωνία PNR καθώς και διαπραγματεύσεων για την επίτευξη επιχειρησιακής συνεργασίας της Europol με "χώρες-κλειδιά", όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο.
Ως προς την πρότασή του για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο μιας πιο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των απειλών για την ασφάλεια των πολιτών μας, τονίζοντας "δεν θα νικήσουμε την τρομοκρατία με νομικίστικες αντιλήψεις περί εθνικής ασφάλειας".
"Για τον λόγο αυτό εργαζόμαστε για την υλοποίηση -σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα- την πρότασής μου για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Μονάδας Πληροφοριών που θα συμβάλει στη στενότερη συνεργασία των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας" πρόσθεσε.
Αναφορικά με την Συνθήκη Σένγκεν έκανε λόγο για την πρόσφατη πρότασή του τροποποίησης του Κώδικα Σένγκεν ώστε αφενός να ανταποκρίνεται "στις νέες συνθήκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε", αφετέρου όμως, "να ενισχυθούν οι διαδικαστικές εγγυήσεις για την επαναφορά εσωτερικών συνοριακών ελέγχων που συνεχίζουν να αποτελούν εξαίρεση και έσχατη λύση".
"Πιθανή κατάρρευση της Σένγκεν θα σημάνει και την αρχή του τέλους για την Ευρώπη όπως τη γνωρίζουμε" υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ερωτηθείς για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ο Επίτροπος επισήμανε την αναγκαιότητα μιας πιο ισχυρής θεσμικά ΕΕ και πραγματικά κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών για την μετανάστευση, την ασφάλεια, τις εξωτερικές σχέσεις, την άμυνα, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή, κάλεσε τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών δημοκρατιών να αντιληφθούν το μέγεθος των ευθυνών τους αν τελικά επικρατήσουν οι φωνές του λαϊκισμού και του εθνικισμού, καθώς "κανένα από τα σπουδαία επιτεύγματα της Ευρώπης, όπως η ειρήνη, η δημοκρατία και η ευημερία, δεν θα πρέπει πια να θεωρείται δεδομένο".
Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του ως Ευρωπαίος Επίτροπος καθώς "πάντα ολοκληρώνω τη θητεία και την αποστολή που μου ανατίθεται" και κατέληξε υπογραμμίζοντας, ως απάντηση στη σχετική ερώτηση, "η Ελλάδα είναι αφετηρία, αλλά και προορισμός στη ζωή μου".
Υγεία
Πώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου μας
Για να σκεφτούμε, να δράσουμε και να αισθανθούμε, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται σταθερή και συνεχή ενέργεια. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή η ενέργεια προέρχεται από το σάκχαρ ...