Πολιτική

Αυγέρη: Η κυβέρνηση επιμένει να σιωπά για την καταγγελλόμενη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών


Το σχέδιο της νέας ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρέμβει ενεργά την επόμενη περίοδο σε όλα τα μέτωπα που απασχολούν την κοινωνία, μακριά από κάθε είδους εσωστρέφεια, σκιαγράφησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στο «OPEN».

Ερωτηθείσα για τη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σημείωσε: «προφανώς είναι στο πλαίσιο συναντήσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θεσμικούς παράγοντες, αύριο επίκειται συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Μητσοτάκη».

«Βέβαια σε μια επίσκεψη στον Άρειο Πάγο, δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί στην ατζέντα όλο αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε, αναφερόμενη στην υπόθεση των υποκλοπών. «Ειδικά και υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων. Χθες υπήρχε δημοσίευμα στα Νέα, ένα από τα πολλά το τελευταίο διάστημα, που αναφερόταν στη λειτουργία ενός κοινού κέντρου ΕΥΠ και Predator και σε δεκάδες «στόχους» που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση. Και φυσικά υπό το βάρος των καταγγελιών που έκανε ο κ. Ράμμος ενώπιον ευρωπαϊκών οργάνων, για πιέσεις που δεχόταν από πολιτικά και κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ για να μην κάνει καλά τη δουλειά του, αυτή που προβλέπεται και προστατεύεται από το Σύνταγμα», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη.

Τόνισε ακόμα ότι η προσπάθεια συγκάλυψης στην υπόθεση των υποκλοπών είναι προφανής, «μετά από όσα έχουν αποκαλυφθεί από τη δημοσιογραφική έρευνα, αλλά και από τη δικαστική έρευνα». «Προσφάτως αφαιρέθηκε ο φάκελος της έρευνας από τους αρμόδιους εισαγγελείς πρωτοδικών και -υπό το μανδύα μιας δήθεν αναβάθμισης- μεταφέρθηκε σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι δικαστικοί λειτουργοί που τόσο καιρό διεξήγαγαν την έρευνα και την είχαν φθάσει σε βάθος, ξαφνικά δεν έχουν την εποπτεία, ίσως επειδή είχαν φτάσει πολύ κοντά σε αποκαλύψεις», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Είναι ένα προκάλυμμα αναβάθμισης της έρευνας. Στην ουσία, πρόκειται για την αφαίρεση του φακέλου από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς οι οποίοι είχαν προχωρήσει την έρευνα αρκετά, είχαν υποβάλει ερωτήματα στην ΑΔΑΕ με τη νέα της σύνθεση, «σκόνταψαν» πάνω στην άρνηση του κ. Ντογιάκου και στη συνέχεια ήρθε και η αφαίρεση του φακέλου», επισήμανε η Δώρα Αυγέρη.

«Είναι ένα εύλογο ερώτημα, από τη στιγμή που οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί έκαναν εξαιρετικά τη δουλειά τους, γιατί αφαιρέθηκε από τα χέρια τους ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν η αξιωματική αντιπολίτευση αποδίδει μομφή στο Νίκο Ανδρουλάκη για το γεγονός ότι δεν έκανε ονομαστική μήνυση στην υπόθεση των υποκλοπών, διευκρίνισε: «αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι δική του πολιτική και δικονομική επιλογή το πώς θα χειριστεί τη συγκεκριμένη υπόθεση, από τη στιγμή που είναι και παθών». «Δεν θα σας πω τι έπρεπε να κάνει. Πάντως αν προσωπικά ήμουν στη θέση ενός θύματος -και με τη θεσμική και πολιτική βαρύτητα που έχει η θέση μου- θα είχα καταναλώσει κάθε φαιά ουσία και για να προστατεύσω τον εαυτό μου και για να βρω το δίκιο μου», δήλωσε η Δώρα Αυγέρη.

Σε ερώτηση για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη δραστηριότητα του νέου προέδρου, σχολίασε: «κλείσαμε έναν πολύ «γεμάτο» μήνα με τη νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ένα μήνα με πολύ έντονη παρουσία και κοινοβουλευτική και πολιτική, αλλά και με παρουσία στην κοινωνία». «Ερχόμαστε από ένα τριήμερο με επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη, στο ΕΚΑΒ, με επισκέψεις στην Ημαθία, στη Λάρισα, με τη συνάντηση με τους συγγενείς των θυμάτων στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών», σημείωσε η Δώρα Αυγέρη.

«Αυτό είναι το στίγμα των παρεμβάσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η ενασχόληση με ζητήματα καθημερινότητας, με την αγωνία των πολιτών είτε έχει να κάνει με την οικονομία, είτε με την υγεία και την ασφάλεια και φυσικά μην υποτιμάμε τα ζητήματα Δημοκρατίας και διαφάνειας», είπε.

Κληθείσα να σχολιάσει το ζήτημα των «διαγραφών», επισήμανε: «όλα αυτά τα θέματα έχουν δρομολογηθεί, έχουν αποσταλεί στα αρμόδια όργανα του κόμματος». Σε λίγες μέρες έχουμε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και έχει ήδη αποφασιστεί ένας οδικός χάρτης με κατάληξη το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», ανέφερε η Δώρα Αυγέρη. «Τα όσα βήματα έχει κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης τον τελευταίο μήνα, έχουν το βλέμμα στην ενότητα και την επόμενη μέρα του κόμματος, με σεβασμό στις καταστατικές διατάξεις αλλά και στην εσωκομματική Δημοκρατία και την πολυφωνία», τόνισε.

Ερωτηθείσα για την παρέμβαση του Θοδωρή Δρίτσα στα εσωκομματικά, είπε: «δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις τοποθετήσεις πολύ ώριμων και ιστορικών στελεχών, που ακόμα και αν υπερέβαιναν την προσωπική κριτική στον πρόεδρο, θα έπρεπε αυτές οι ενστάσεις να μην διατυπώνονται σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο». «Θα περίμενα αυτά να διατυπώνονται συντεταγμένα, εντός των κομματικών οργάνων και όχι δημόσια, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζεται η συζήτηση», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη.

«Αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική ύλη για τα εσωτερικά του κόμματος που διαμορφώνεται σε τηλεοπτικό χρόνο, αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για τις ευθύνες της κυβέρνησης, για το ότι δεν έχει απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα ερωτήματα που έχουμε διατυπώσει για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, για το νομοσχέδιο για τη στελέχωση του Δημοσίου που φτιάχνει ένα ακόμα χειρότερο «επιτελικό» κράτος, για τις ελλείψεις στην υγεία -στην περιοχή μου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» οι αναισθησιολόγοι είναι στο 1/3 από αυτό που θα έπρεπε και κάνουν 14 εφημερίες το μήνα», δήλωσε η Δώρα Αυγέρη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε: «είναι συζητήσιμο πού θα βρίσκονταν τώρα οι δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος, αν δεν είχαμε αυτό το ενδιαφέρον των πολιτών να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία εκλογής προέδρου, που μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και δήλωσε την πρόθεση υποψηφιότητας για την προεδρία, κατά την άποψή μου, ήταν ένα «πεθαμένο λικέρ». «Θα ήταν μία εσωστρεφής διαδικασία που δεν θα κινητοποιούσε σε αυτό το βαθμό τους πολίτες, ώστε να πουν ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς με την πολιτική και να έρθουν να ψηφίσουν κατά χιλιάδες», είπε η Δώρα Αυγέρη.

Για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην επόμενη μέρα, τόνισε: «το ζήτημα δεν είναι τι λες, είναι τι κάνεις». «Και σε αυτό θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε όλοι. Και ο κ. Κασσελάκης και εγώ που έχω αναλάβει αυτόν το ρόλο και όσοι μπορεί να μην στήριξαν το Στέφανο Κασσελάκη ούτε στον πρώτο ούτε στο δεύτερο γύρο, αλλά πια συντάσσονται πίσω από τη νέα ηγεσία γιατί αυτό επιβάλλει η δημοκρατική αρχή, να σεβόμαστε την πλειοψηφική επιλογή του κόσμου και την ίδια τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση, που είναι καταστατική πρόβλεψη», ανέφερε.

Ερωτηθείσα για το πού τίθεται ο πήχης για την αξιωματική αντιπολίτευση, η Δώρα Αυγέρη επισήμανε: «ο πήχης που θέτει ο απλός κόσμος, ο οποίος επιμένει να είναι σε αυτήν τη διαδικασία, είναι ένα αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να κοιτάξει πια κατάματα την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, ώστε να έρθει η πολιτική αλλαγή». «Να διαμορφωθούν αυτοί οι όροι, που θα επιβεβαιώνουν αυτό που άρχισε να προδιαγράφεται με το ξήλωμα της μονοκρατορίας Μητσοτάκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές», κατέληξε η Δώρα Αυγέρη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα