Χρηστικά

Αυξήσεις 5,5%+5% στους ξενοδοχουπαλλήλους για τη διετία 2023-24


Αυξήσεις 5,5%+5% στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τη διετία 2023-2024, προβλέπει η νέα διετής κλαδική σύμβαση που αναμένεται υπογραφεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Συγκεκριμένα θα προβλέπει αύξηση 5.5% για το 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Παραμένει η διαφωνία ως προς το 10ωρο απασχόλησης, ωστόσο, διατηρείται το δικαίωμα 6ης και 7ης ημέρας εργασίας από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Οκτωβρίου, εφόσον τα ξενοδοχεία καταγράφουν πληρότητα από 70% και πάνω, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Οι δύο πλευρές τελικά συμφώνησαν στην εφαρμογή του δεκάωρου απασχόλησης, μόνο εφόσον η ξενοδοχειακή μονάδα έχει 75% πληρότητα από τις 15 Μαίου έως τις 15 Οκτωβρίου, ενώ το διάστημα που προβλέπονταν μέχρι σήμερα ήταν από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η επέκταση εφαρμογής της ευελιξίας προϋποθέτει την ταχύτερη επαναπρόσληψη των εποχικά απασχολούμενων.

Οι νέοι όροι ισχύουν και για τους 20.000 εργαζόμενοι στον κλάδο που προέρχονται από εργολαβικά γραφεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν χωρίς αλλαγές όλα τα επιδόματα που καταβάλλονται και δεν αυξάνονται οι παρακρατήσεις για αυτά.

Η ισχύουσα κλαδική συλλογική σύμβαση των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό που λήγει στο τέλος του χρόνου έχει κηρυχθεί υποχρεωτική με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και σε ξενοδοχεία που δεν είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων υποχρεούνται να την εφαρμόζουν και να καταβάλλουν τους μισθούς που ορίζει η σύμβαση, δηλαδή από 792 έως 863 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα