Οικονομία

Αυξήσεις μισθών με το σταγονόμετρο ζητούν Στουρνάρας/ΤτΕ


Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητάει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Αυξήσεις μισθών με το σταγονόμετρο, δηλαδή περιορισμένης ανοδικής «εμβέλειας», συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2023, μέσω της Έκθεσης του διοικητή της  Γιάννη Στουρνάρα. Προτάσσοντας τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας και τη σταθερότητα των τιμών έτσι ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς  δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό, η ΤτΕ συστήνει συνετή και ισορροπημένη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εν γένει για τις αποφάσεις που θα σχετίζονται με τις μισθολογικές αυξήσεις εντός του 2023, η Τράπεζα της Ελλάδος καλεί τους κυβερνώντες να σταθμίζουν τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα μεσοπρόθεσμα, καθώς και την τρέχουσα συγκυρία υψηλής αβεβαιότητας. «Με αυτόν τον τρόπο», σημειώνεται στην έκθεση «η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, επιδεινώνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τελικά μειώνοντας τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων».

Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 9,4% από 1η Απριλίου και διαμορφώθηκε στα 780 ευρώ από τα 713 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος. Μαζί με κατώτατο μισθό συμπαρασύρθηκαν προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα

Οι στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας

Η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ αναφέρεται στις στρεβλώσεις και στα «αγκάθια» που συνεχίζουν να υφίστανται στην αγορά εργασίας. Για το ποσοστό ανεργίας σημειώνει πως, αν και υποχωρεί σταθερά και σημαντικά τα τελευταία έτη, παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ το ποσοστό ανεργίας στις ευάλωτες ομάδες (νέοι, γυναίκες) διατηρείται υψηλό. Επιπλέον,  αναφέρεται στο πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας παραμένει σημαντικό, καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους εργαζομένους, διότι αυτοί είτε δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα είτε έχουν στραφεί σε άλλους κλάδους με καλύτερες προοπτικές απασχόλησης. Ταυτόχρονα επισημαίνει πως ο βαθμός χαλαρότητας στην αγορά εργασίας (labour market slack), αν και μειούμενος, παραμένει ακόμη σημαντικά υψηλός. 

Καλεί μάλιστα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα ανωτέρω προβλήματα, καθώς η προβλεπόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας μεσοπρόθεσμα αναμένεται να δημιουργήσει επιπρόσθετη επιβράδυνση στην αγορά εργασίας. Τονίζει πως ιδιαίτερα χρήσιμες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και η κατάρτιση και επιμόρφωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς θα τους εξοπλίσουν με τις κατάλληλες δεξιότητες και θα ενισχύσουν τις προοπτικές απασχόλησής τους.

Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητά να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή επιδότησή τους. Σημειώνει ότι έτσι θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος και θα περιοριστεί η αδήλωτη ή υποδηλωμένης εργασία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα