Επιχειρήσεις

Αύξηση 9% στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών φαρμακείων στο εξάμηνο


Αύξηση 9% παρουσίασαν οι πωλήσεις (σε αξία) των ηλεκτρονικών φαρμακείων στο πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Convert Group, ο τζίρος στην ελληνική αγορά άγγιξε τα 146 εκατ. ευρώ, ενώ οι online παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αντλούνται από 99 online φαρμακεία, με την συμμετοχή 13 από τους 15 μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς

Σημειώνεται ότι στις αγορές από τα online φαρμακεία δεν περιλαμβάνονται τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), καθότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/62/ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 699/2014, ενώ δεν έχει εφαρμόσει ούτε την σχετική σύσταση του ΟΟΣΑ για τα online φαρμακεία, όπως καταγράφηκε σε έκθεση του Οργανισμού το 2017 για τις συνθήκες ανταγωνισμού του κλάδου. Μάλιστα, η ΚΥΑ της 20ης Απριλίου 2022 καθορίζει ότι στην χώρα μας απαγορεύεται να πωλούνται τα ΜΗΣΥΦΑ online, και μπορούν να διατίθεται μόνο στα φυσικά φαρμακεία.

Στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία (ευρώ) online αγορών σε επίπεδο εξαμήνου αναδεικνύονται οι εξής: +10% σε προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, +5% σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες και +1% σε βρεφικά και παιδικά είδη. Μείωση στις πωλήσεις γνώρισαν τα προϊόντα υγείας κατά 23%, καθώς προϊόντα που βρίσκονταν για καιρό στις υψηλότερες θέσεις ζήτησης (όπως οι μάσκες προστασίας και τα διαγνωστικά τεστ κορονοϊού) αποτελούν όλο και περισσότερο χαμηλή προτεραιότητα στα καλάθια του αγοραστικού κοινού.

Η συγκράτηση των εκπτώσεων που παρατηρήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2023 στο online κανάλι συνεχίζεται σε ποσοστό 38% επί της προτεινόμενης λιανικής τιμής από 43% που ήταν για στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φαινόμενο που οφείλεται στον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό και την ανάγκη για τη διατήρηση του περιθωρίου κέρδους.

Στα marketing κανάλια, σε επίπεδο τριμήνου, οι διαφημίσεις Google εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση επιφέροντας το 46% των συνολικών συναλλαγών και σημειώνοντας αύξηση 6 μονάδων συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Τα οργανικά αποτελέσματα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με 14%. Επιπλέον, οι πλατφόρμες σύγκρισης τιμών γνώρισαν μια μείωση της τάξης του 5%, έχοντας ποσοστό 13% από 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Οι καταναλωτές συνεχίζουν να δείχνουν την προτίμηση τους προς τις mobile & tablet συσκευές για την πραγματοποίηση των online αγορών τους με ένα ποσοστό 68% έναντι των συσκευών desktop & laptops (32%). Αναφορικά με την πραγματοποίηση των παραγγελιών, προτιμώνται οι πρωινές και μεσημεριανές ώρες (9:00-12:00 και 12:00-15:00), ενώ η Δευτέρα και η Τρίτη αποτελούν τις πιο δημοφιλείς ημέρες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις