Χρηστικά

Αύξηση των 12 δόσεων προς την Εφορία, αλλά καμία παράταση για τις 120


Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την πληρωμή των χρεών σε 24 δόσεις και το παζάρι με την τρόικα

Αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των χρεών προς την εφορίας σε 24 ή 36 δόσεις δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών εφόσον, όμως λάβει το «πράσινο» φως από την τρόικα, ενώ αποκλείεται κάθε περίπτωση παράτασης της προθεσμίας για τις 120 δόσεις.

Πρόκειται για την πάγια ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών η οποία παρέχει μέχρι 12 δόσεις των νέων οφειλών ή 24 δόσεις όταν πρόκειται για φόρους, που προέρχονται έκτακτους παράγοντες όπως φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα της εφορίας κ.λπ.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα στον κόσμο καθώς διαπιστώνεται ότι οι πολλοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους μέχρι 12 δόσεις.

Πάντως, η επικοινωνιακή διαχείριση του όλου θέματος έχει προκαλέσει ζημιά στα έσοδα. Πολλοί φορολογούμενοι που μπορούσαν να πληρώσουν το σύνολο ή την 1η δόση του φόρου εισοδήματος, περιμένουν την αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, που είχαν εξαγγείλει στελέχη του ΥΠΟΙΚ στα τέλης Ιουλίου. Έτσι εμφανίζονται "κόκκινοι" απέναντι στην Εφορία.

Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι, πολλοί φορολογούμενοι, ενώ μπαίνουν στη ρύθμιση, μετά την πληρωμή των πρώτων δόσεων σταματούν να την εξυπηρετούν λόγω οικονομικής αδυναμίας με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάνουν τη ρύθμιση αλλά κυρίως να βρίσκονται ανοιχτοί σε κατασχέσεις και σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Στο πλαίσιο αυτό θα επαναλάβει, με στοιχεία, το αίτημα στην τρόικα για τον διπλασιασμό των 12 δόσεων (αύξηση σε 24) και των 24 δόσεων να αυξηθούν σε 36.

Πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι οι δανειστές έχουν απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα αρκετές φορές στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα αποδεχτούν τώρα.

Για πειστούν οι επικεφαλής των θεσμών, του ΥΠΟΙΚ θα δεσμευτεί ότι δεν θα παρατείνει την ισχύ της ρύθμισης για τις 120 δόσεις και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου ενώ παράλληλα, θα εισάγει και αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης το επιτόκιο με το οποίο θα βαρύνονται οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα είναι 5% και όχι 3% που μειώθηκε για όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις.

Σημειώνεται πως η ρύθμιση των 12 δόσεων αφορά χρέη τα οποία «γεννήθηκαν» εντός του 2019, ενώ εκείνα των προηγούμενων ετών, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018, μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Γιατί φουσκώνουν τα χρέη χωρίς εμφανή λόγο

Το πρόβλημα αποπληρωμής των φόρων με τις 12 δόσεις προκύπτει ξεκάθαρα και από τα μηνιαία στοιχεία της ΑΑΔΕ για την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών. Δηλαδή, ενώ οι μήνες πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος είναι η τελευταία εργάσιμη μέρα του Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, παρατηρείται ότι τα χρέη προς το δημόσιο, της κατηγορίας «φόρος εισοδήματος» αυξάνονται σε διάφορους μήνες του έτους, π.χ. Φεβρουάριο, Μάρτιο, Μάιο, που δεν υπάρχουν στην ατζέντα φόροι εισοδήματος.

Η αύξηση αυτή οφείλεται από φορολογούμενους οι οποίοι είχαν μπει στη ρύθμιση των 12 δόσεων αλλά κάποια στιγμή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και σταματάνε να πληρώνουν.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα