Χρηστικά

Αυλαία των φορολογικών δηλώσεων με 3 νέους κωδικούς


Ποιοι μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα ή πρόστιμο

Μέχρι την Παρασκευή, 31 Μαρτίου ανοίγει η αυλαία του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2023, για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.

Η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, βάσει του νόμου, είναι η 30ή Ιουνίου, αλλά επειδή ποτέ δεν τηρήθηκε για διαφόρους λόγους και επειδή φέτος θα γίνουν και οι εκλογές, οι παρατάσεις της καταληκτικής προθεσμίας είναι αναμενόμενες.

Ανεξάρτητα από τις παρατάσεις, δεν θα αλλάξει η πληρωμή του φόρου, που θα βεβαιωθεί, η οποία θα γίνει μέχρι και σε 8 δόσεις από το Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2024.

Πάντως, για φέτος, εκείνοι που δεν πρέπει να έχουν άγχος για το χρόνο υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης είναι όσοι είναι βέβαιοι ότι έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό ή βεβαίωση φόρου έως 100 ευρώ.

Με βάση της νέα διάταξη που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών καταργήθηκε το πρόστιμο για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, όταν ο βεβαιωμένος φόρος είναι μέχρι 100 ευρώ ή πρόκειται για μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα.

Οι τρεις νέοι κωδικοί

Στον πίνακα 7 του νέου εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης προστέθηκε νέο ζεύγος κωδικών, στους οποίους θα αναγραφούν τα ποσά που δαπάνησαν το 2022 οι φορολογούμενοι για να εξοφλήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τις αμοιβές σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών παροχής υπηρεσιών.

Όσοι έχουν δαπάνες της κατηγορίας αυτής, εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ, εφόσον στη διάρκεια του 2022 πλήρωσαν, με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking κ.λπ., ποσά συνολικού ύψους μέχρι και 5.000 ευρώ για να εξοφλήσει αμοιβές προς τις ακόλουθες 20 κατηγορίες επαγγελματιών: Κτηνίατρους, Υδραυλικούς, Ψυκτικούς, Συντηρητές θέρμανσης, Ηλεκτρολόγους, Επιτηδευματίες που πραγματοποιούν εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, Ξυλουργούς, Επιτηδευματίες που εκτελούν εργασίες τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ., Επιτηδευματίες που πραγματοποιούν εργασίες σκυροδέματος, Κομμωτές, κουρείς, Αισθητικούς και ιδιοκτήτες καταστημάτων ομορφιάς, Εργολάβους κηδειών, Επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες μασάζ ή και λοιπές υπηρεσίες φυσικής ευεξίας, Επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, Φωτογράφους, Σχολάρχες χορού, χοροδιδασκάλους, Επιτηδευματίες που εκμεταλλεύονται γυμναστήρια ή και παρέχουν  διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, Επαγγελματίες της υγείας που παρέχουν προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), Δικηγόρους, Ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων, νηπιαγωγούς, παιδαγωγούς.

Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, αλλά εάν διαφωνεί ο φορολογούμενος μπορεί να τα διορθώσεις έχοντας φυσικά τα απαραίτητα  δικαιολογητικά.

Αποδείξεις Χ2

Επίσης, στο φετινό έντυπο Ε1, προστέθηκε και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον πίνακα 7, όπου θα αναγραφούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας.

Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, θα μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και την αποφυγή πληρωμής επιπλέον φόρου 22%.

Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες είναι: γιατροί, οδοντίατροι, ορθοδοντικοί, οστεοπαθητικοί, χειροπράκτες, οφθαλμίατροι, χειροποδιστές και ποδολόγοι.

Και οι συγκεκριμένοι κωδικοί, θα είναι προσυμπληρωμένοι από την ΑΑΔΕ.

Εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος

Παράλληλα, στον πίνακα 2 του νέου εντύπου Ε1, προστέθηκε ένα ακόμη νέο ζευγάρι κωδικών, που θα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Στους κωδικούς αυτούς, ο υπόχρεος ή και η σύζυγος, εφόσον έχουν ατομική επιχείρηση με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 2.000.000 ευρώ και έχουν αυξήσει τις θέσεις πλήρους απασχόλησης το τελευταίο τρίμηνο του 2022, θα συμπληρώσουν την ένδειξη «ΝΑΙ» προκειμένου να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος των 400-650 ευρώ για τη χρήση του 2022.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα