Πολιτική

Αυτές είναι οι πέντε δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες της ΕΕ


Όταν πρόκειται για την δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μαγικός αριθμός είναι το 3. 

Το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι 3% επί του ΑΕΠ και πέντε κράτη μέλη της ΕΕ θα το παραβιάσουν φέτος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. 

Αυτά τα πέντε κράτη είναι- το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κροατία, δηλαδή ο κατάλογος  περιλαμβάνει τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης. Άλλες τρεις χώρες, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Ρουμανία, θεωρείται πως θα έχουν ελλείμματα κοντά σ’ αυτό το όριο. 

Η ΕΕ υπαγορεύει στις κυβερνήσεις να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος κάτω από το 60%, διαφορετικά αντιμετωπίζουν πρόστιμα (αν και ποτέ δεν έχει επιβληθεί παρά τις επίμονες παραβιάσεις). 

Δεδομένου ότι το  Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ξεκίνησε το 1998 για να ενισχυθεί η παρακολούθηση των προϋπολογισμών, 25 από τα 28 μέλη της ΕΕ έχουν υπερβεί το όριο του ελλείμματος. Η Σουηδία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες που έχουν αποφύγει την παραβίαση αυτή.

Η οικονομική κρίση του 2008 ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για αυτό το φτωχό ιστορικό, καθώς οι κυβερνήσεις ξεδίπλωσαν επιθετικά προγράμματα τόνωσης. Η ΕΕ πήγε από δύο παραβιάσεις το 2007 (Ελλάδα και την Ουγγαρία) σε 22 το 2009, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών χωρών πως η Γερμανία και η Αυστρία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το μέσο έλλειμμα της ΕΕ ανήλθε σε 6,7% επί του ΑΕΠ, από μόλις 0,9%. Το 2010, η Ιρλανδία είχε το ατομικό ρεκόρ με ένα εντυπωσιακό 32,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

O αριθμός των παραβατών ανά έτος

Η φετινή ομάδα των «σπάταλων» θα είναι η μικρότερη σε 10 χρόνια. Για την καταχρεωμένη Ελλάδα αλλά  και την στάσιμη Γαλλία, δεν υπάρχει μεγάλη παρηγοριά καθώς έχουν 21 και 9 έτη με συνεχή υπερβολικά ελλείμματα, αντίστοιχα. Και οι δύο χώρες έχουν λάβει  προειδοποιήσεις  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ στη Γαλλία έχει δοθεί επιπλέον χώρος αναπνοής μέχρι το 2017 για να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin  δήλωσε ότι αναμένει το έλλειμμα θα υποχωρήσει μέχρι τη νέα προθεσμία, αν και η τελευταία έρευνα του Bloomberg δεν είναι τόσο αισιόδοξη. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν 3,2% έλλειμμα το επόμενο έτος και μείωση στο 3% το 2018.

Εκτός από τη Γαλλία, μόνο η Κροατία αναμένεται να είναι παραβάτης το επόμενο έτος βγαίνοντας από μια ύφεση έξι ετών. Η Ισπανία θα έχει έλλειμμα 2,8% ακολουθούμενη από την Ελλάδα, στο 2,4% και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 2,2%. 

Όσο για το ποιος έχει την καλύτερη διαχείριση των προϋπολογισμών, το Λουξεμβούργο είναι για το 2016 ο νικητής, με προβλεπόμενο πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, ακολουθούμενο από την Εσθονία και τη Γερμανία.

Οι προβλέψεις για το έλλειμμα ανά χώρα

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις