ΕΥΖην

Berlinale: Χρυσή Άρκτος για το αντι-αποικιακό ντοκιμαντέρ «Dahomey» - Τα κλεμμένα έργα τέχνης επιστρέφουν στη Μπενίν


Η γαλλο-σενεγαλέζα σκηνοθέτις Ματί Ντιόπ (Mati Diop) βραβεύθηκε με την Χρυσή Αρκτο της Berlinale για το ντοκιμαντέρ της «Dahomey» με θέμα την επιστροφή τον Νοέμβριο 2021 στη Μπενίν 26 έργων τέχνης, που ανήκουν στα «Μπρούτζινα του Μπενίν», και λεηλατήθηκαν από τις αποικιακές γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η ταινία αναδεικνύει το φλέγον θέμα της αποκατάστασης των έργων τέχνης που έχουν αρπάξει από την Αφρική οι αποικιακές δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο... ) και έχουν πωληθεί σε ευρωπαϊκά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Βραβεύοντας μία ταινία που αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο το θέμα της μετα-αποικιακής εποχής, η κριτική επιτροπή, υπό την προεδρία της μεξικανο-κενυάτισσας ηθοποιού Λουπίτα Νυόνγκ'ο, έμεινε πιστή στην πολιτική παράδοση αυτού του κινηματογραφικού φεστιβάλ.

«Ως Γαλλο-Σενεγαλέζα, ως κινηματογραφίστρια αφρικανικής καταγωγής, επέλεξα να βρίσκομαι ανάμεσα σε εκείνους που αρνούνται να ξεχάσουν, που αρνούνται την αμνησία ως μέθοδο», δήλωσε η Ματί Ντιόπ παραλαμβάνοντας το βραβείο της.

«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς τους Σενεγαλέζους που αγωνίζονται για την δημοκρατία και την δικαιοσύνη», είπε για να συνεχίσει εκφράζοντας την «αλληλεγγύη (της) προς την Παλαιστίνη».

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται το ταξίδι των ιστορικών αντικειμένων που επιστρέφουν από τη Γαλλία στη Μπενίν. Υπογραμμίζει τις συζητήσεις μεταξύ των πολιτών της Μπενίν σχετικά με τη σημασία αυτού του γεγονότος, προβάλλοντας ένα ευρύ φάσμα προοπτικών. Ιδιαίτερα σαγηνευτική είναι η τεχνική της αφήγησης από τη σκοπιά του αντικειμένου, η οποία προσδίδει βάθος στην αφήγησης της ιστορίας. Από τεχνική άποψη, το έργο είναι εξαιρετικά καλοδουλεμένο, εντυπωσιάζοντας με την ποιότητα της εικόνας, τον προσεγμένο ρυθμό και τον μαγευτικό ήχο του.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα