Οικονομία

Bloomberg: Ύφεση στην Ευρωζώνη για πρώτη φορά μετά την πανδημία


Αναλυτές και οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη δεν θα καταφέρει να γλιτώσει από την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία, με την οικονομία της να συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023. 

Παράλληλα προβλέπουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα καταγράψει  μια ήπια ανάκαμψη στις αρχές του 2024.

Η αδυναμία τη ευρωπαϊκής οικονομίας οφείλεται κυρίως στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ηπείρου που βρίσκεται αντιμέτωπη με δημοσιονομική κρίση και αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, με τους οικονομολόγους να περιμένουν ύφεση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο — μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη συρρίκνωση κατά 0,1%.

«Αμφιβάλλουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανοδικής πορείας», δήλωσε ο Joerg Angele, οικονομολόγος στην Bantleon Bank. «Οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, ειδικά αυτοί που προέρχονται από τη μαζική αύξηση των επιτοκίων».

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Bloomberg, έρχονται σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία προβλέπει ότι η ζώνη του ευρώ θα επιστρέψει σε ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, βοηθούμενη από την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού και την ισχυρή αγορά εργασίας.

Υφεση βλέπει και η Capital Economics

Πριν από μερικές ημέρες, η Capital Economics σε έκθεσή της, εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αποφύγει τελικώς την ύφεση το 2024, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτή θα είναι ήπιου χαρακτήρα.  

Η Capital Economics αναμένει μια περίοδο ήπιας ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνοντας ωστόσο πως υπάρχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη σοβαρότητα οποιασδήποτε ύφεσης. Επισημαίνει, μάλιστα, και αυτό έχει σημασία του διότι το υπερτονίζει σε πρόσφατη έκθεσή της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι «πολλά από τα προβλήματα από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, δηλαδή την αύξηση των επιτοκίων δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα». Επομένως, εκτιμά, ότι ο αντίκτυπος από την αύξηση των επιτοκίων θα είναι ισχυρός το 2024.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα