Πολιτική

Bουλή: Ψηφίσθηκαν συμφωνίες με Ινδονησία και Κροατία


Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίσθηκαν τέσσερις Συμφωνίες συνεργασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με Ινδονησία, Κροατία, το Διεθνές Ίδρυμα ΕΕ-ΛΑΚ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, «υπέρ» της διμερούς συμφωνίας κύρωσης οικονομικής συνεργασίας με την Ινδονησία τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ την καταψήφισε ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ερωτηθείς από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη «ποιο είναι το κενό που έρχεται να καλύψει αυτή η διμερής συμφωνία που δεν καλύπτεται από τη συνολική Συμφωνία Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Δημοκρατίας της Ινδονησίας» απάντησε πως με αυτή τη Συμφωνία η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε μία χώρα που σήμερα αριθμεί 270.000.000 κατοίκους, έχει περίπου 150.000.000.000 ευρώ εισαγωγές και προσδοκά μέσα από την καθιέρωση ενός μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών να επιλύσει διμερή θέματα που προκύπτουν και να μην χρειάζεται να καταφεύγουμε στις Βρυξέλλες για να τα λύσει, αλλά «μέσω ενός διακρατικού μηχανισμού σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο να επιλύει τις οποιεσδήποτε εμπορικές διαφορές». Σημείωσε πως πάγια θέση της χώρας, άλλωστε, ήταν και είναι «να προσπαθούμε να καλλιεργούμε ένα καλό διμερές πνεύμα συνεργασίας με τρίτες χώρες, πέρα και έξω από τα πλαίσια της ΕΕ».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης αιτιολόγησε την καταψήφιση της συμφωνίας, λέγοντας πως και αυτή «υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων και την επιδιωκόμενη από αυτούς με κάθε τρόπο αύξηση της κερδοφορίας τους και συνεπώς δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες τους. Χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδονησίας που προωθεί τις ευρωενωσιακές επιδιώξεις στην περιοχή της Ασίας, ενώ παράλληλα περιέχει κι άλλες γεωπολιτικές στοχεύσεις που αφορούν τον ανταγωνισμό μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας αιτιολόγησε το «παρών» λέγοντας πως το σημαντικό είναι να δούμε ποιο είναι τελικά το όφελος στην εθνική μας οικονομία και εάν θα έχουμε αύξηση των εξαγωγών μας ή θα δούμε τελικά να κατακλυζόμαστε με ακόμα περισσότερα ξένα προϊόντα την ελληνική αγορά.

Η «Κύρωση της Συμφωνίας για την ίδρυση του Διεθνούς Ιδρύματος ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής», ψηφίσθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δήλωσαν «παρών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει ποιος μπορεί να είναι αντίθετος στην εμβάθυνση των πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα σε δύο περιοχές του κόσμου, οι οποίες έχουν και πολλούς πολιτιστικούς δεσμούς. Καθώς πρόκειται για ένα ίδρυμα το οποίο χρηματοδοτείται από τις χώρες της ΕΕ -και η χώρα μας χρηματοδοτεί με ένα συμβολικό ποσό- και έχει ως στόχο την ανάπτυξη των πολιτιστικών ανταλλαγών, την επαφή ανάμεσα σε πολιτισμούς και λαούς. «Όλα τα άλλα, που έχουν ειπωθεί είναι πέρα και έξω από το πνεύμα της Συμφωνίας αυτής» τόνισε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης καταψήφισε την συμφωνία αυτή υποστηρίζοντας πως «το συγκεκριμένο ίδρυμα συνιστά ένα εργαλείο προώθησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που εξυπηρετεί την προσπάθεια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να προωθήσουν τις θέσεις τους σε μια περιοχή, που είναι έντονη η κυριαρχία των ΗΠΑ, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται και αντίστοιχες προσπάθειες διείσδυσης της Κίνας» Οι λαοί, είπε, «δεν έχουν τίποτε θετικό να περιμένουν από αυτού του είδους τις σχέσεις που βασίζονται στα συμφέροντα των μονοπωλίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αναγκαία προϋπόθεση την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας αιτιολόγησε το «παρών» εκφράζοντας επιφυλάξεις για το κατά πόσο τέτοιοι διεθνείς οργανισμοί λαμβάνουν υπόψη τους τις εθνικές ανάγκες και τις δυνατότητες που έχει η κάθε χώρα και μήπως τελικά καταλήγουν να προωθούν τις οικονομικά ισχυρότερες χώρες και τα συμφέροντά τους σε μικρότερες και φτωχότερες χώρες.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 (επίσης ψήφισε «παρών») Γιώργος Λογιάδης είπε πως προβληματικό σημείο είναι η χρηματοδότηση του Ιδρύματος που δύναται να αντλεί πρόσθετους πόρους μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Η «Κύρωση του Παραρτήματος XV της Σύμβασης Προνομίων και Ασυλιών των Ειδικευμένων Οργανισμών, αναφορικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας» ψηφίσθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, την καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε πως τα θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας και πνευματικής ιδιοκτησίας είναι από τα κυρίαρχα δικαιώματα που σήμερα παραβιάζονται και καταστρατηγούνται και πολλοί δημιουργοί βλέπουν τα έργα τους να μην προστατεύονται, είτε αυτά αφορούν την καλλιτεχνική δημιουργία είτε τη βιομηχανική ιδιοκτησία. Η ενίσχυση του τρόπου λειτουργίας του Διεθνούς Οργανισμού που λειτουργεί κάτω από την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέσα από την παροχή διευκολύνσεων στα διευθυντικά τους στελέχη, για να κάνουν τη δουλειά τους, νομίζω ότι μόνο σύμφωνους θα μπορούσε να μας βρει. Σημείωσε ότι συμβαλλόμενοι στο WIPO είναι 193 χώρες στον πλανήτη. Τα τελευταία χρονιά για να αναγνωριστούν παγκοσμίως διπλώματα ευρεσιτεχνίας και πνευματικής ιδιοκτησίας, έχουν κατατεθεί από την ελληνική πλευρά 536 αιτήματα Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα, 363 αιτήματα αναγνώρισης πατέντας από άλλους που εργάζονται και βρίσκονται στην Ελλάδα και 593 αιτήματα Ελλήνων που βρίσκονται στην αλλοδαπή. Επίσης έχουν καταθέσει αιτήματα πατέντα στον Παγκόσμιο Οργανισμό και φορείς όπως το ΑΠΘ, το Ίδρυμα Βιοϊατρικής της Ακαδημίας Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα για την Έρευνα και την Τεχνολογία, το Ινστιτούτο για τις ηλεκτρονικές εφαρμογές και τα λέιζερ κ.λπ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης καταψήφισε την Σύμβαση λέγοντας πως «η κυβέρνηση προχωρά στην παραχώρηση σειράς προνομίων από το ελληνικό κράτος προς τους εκπροσώπους του Παγκοσμίου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας». Αντί, είπε, «η παρούσα κυβέρνηση να μοιράζει προνόμια και ασυλία σε εκπροσώπους των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας με τον λογαριασμό να τον πληρώνει ο λαός μέσα από τον προϋπολογισμό, να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας, όχι μόνο των εργαζομένων που η πνευματική τους ιδιοκτησία και δημιουργία αποτελεί χρυσό πεδίο κερδοφορίας γι' αυτούς τους ομίλους, αλλά και για τις χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών που υφίστανται ένα πολλαπλό κυνήγι από τους διάφορους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας δήλωσε «παρών» λέγοντας πως εδώ αυτή η Σύμβαση δεν αφορά τους πνευματικούς δημιουργούς και τα διανοήματά τους αλλά τη θεσμοθέτηση μιας προνομιακής μεταχείρισης σε ανώτερα στελέχη του Οργανισμού και στα μέλη των οικογενειών τους.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης αιτιολόγησε το «παρών» λέγοντας πως «η παροχή ασυλίας σε στελέχη διεθνών οργανισμών, έστω και αν υποτίθεται πως είναι τυπικές, δεν τιμούν τη χώρα μας».

Η «Κύρωση της Συμφωνίας για τη συμμετοχή της Δημοκρατίας της Κροατίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» ψηφίσθηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, την καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ με το παρών» τάχθηκαν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε πως αυτή είναι ένα παρελκόμενο της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρούμε ότι η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον χώρο των Βαλκανίων είναι μία εθνική στρατηγική, την οποία απαρέγκλιτα έχουν υπηρετήσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 και παραπάνω χρόνια και προσέθεσε πως «η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τον βαλκανικό χώρο είναι μία πολιτική, η οποία έχει υιοθετηθεί στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας το 2003 και, ως αποτέλεσμα αυτής, ήταν και η είσοδος της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά και της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία». Τόνισε πως «η συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και όλης της βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στην εμπέδωση της σταθερότητας, της ειρήνης, της συνεργασίας στην περιοχή και την ανάπτυξη εξαιρετικών διμερών σχέσεων, πράγμα το οποίο θα παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής και γι' αυτό στηρίζουμε αυτή τη Συμφωνία».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαθανάσης καταψήφισε τη Συμφωνία λέγοντας πως με αυτή, η Κροατία γίνεται συμβαλλόμενο μέρος της Συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που αποτελεί συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλανδίας, Λιχτενστάιν και Νορβηγίας. «Πρόκειται για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών για την διευκόλυνση των επενδύσεων των ομίλων, της κυκλοφορίας σε εμπορεύματα και υπηρεσίες σε βάρος των λαών των χωρών που συμμετέχουν. Ο λαός της Κροατίας, όπως και των άλλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες των αντιλαϊκών αυτών πολιτικών». Ιδιαίτερα, είπε, στην περιοχή των Βαλκανίων, οι ιμπεριαλιστικοί αυτοί ανταγωνισμοί και συγκρούσεις είναι αυτές που αιματοκύλησαν τους λαούς τους με πρωταγωνιστές πάντα την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας τάχθηκε με το «παρών» λέγοντας πως το επίδικο σε αυτούς του Οικονομικούς χώρους είναι πως πραγματικά κερδίζουμε εμείς ως χώρα, σημειώνοντας πως ως Ελλάδα έχει πικρή εμπειρία από τέτοιους μηχανισμούς και πως αυτοί λειτούργησαν οδηγώντας μας σε μνημόνια.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης ανέφερε πως ψηφίζει «παρών» καθώς «αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ένταξης της Κροατίας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στο ευρώ δηλαδή» και «ως ΜέΡΑ25 δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε την καταδίκη ενός λαού, την εκχώρηση δημοκρατικής κυριαρχίας στο ιερατείο των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης, όπως λειτουργεί σήμερα η ΕΕ».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις