Στεγαστική λύση στην στεγαστική κρίση αναζητούν χιλιάδες νοικοκυριά, την ώρα που το δοκιμασμένο στο εξωτερικό μοντέλο της συνεταιριστικής κατοικίας κάνει τα πρώτα του βήματα στην Ελλάδα ως «υποψήφια» λύση.
Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της δυναμικής αποτελεί ο Φοιτητικός & νεανικός συνεργατικός διαγωνισμός για την μετατροπή κενών κτιρίων σε στεγαστικούς συνεταιρισμούς που διοργανώνει η ανοιχτή ομάδα έρευνας και δράσης CoHab. Η περίοδος υποβολής αίτησης συμμετοχής ξεκινά στις 15/04 και λήγει στις 15/05.
Οι διοργανώτριες αναφέρουν: «Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές/τριες και νέους/ες επαγγελματίες (έως και το 7ο έτος από την αποφοίτησή τους από το 1ο πτυχίο) σε ομάδες τουλάχιστον τριών ατόμων. Ενθαρρύνουμε την διεπιστημονική συνεργασία (καλό είναι οι ομάδες να μην αποτελούνται μόνο από αρχιτέκτονες) και την κοινωνική συνδεσιμότητα (καλό είναι οι ομάδες να είναι σε επαφή με τοπικές συλλογικότητες, οργανώσεις, φορείς που θέτουν αιτήματα για την συλλογική και οικολογική διαβίωση). Οι συνεργασίες αυτές θα διευκολυνθούν και μέσα από την διαδικασία του διαγωνισμού.
Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για τη μετατροπή κενών κτιρίων -που ανήκουν κυρίως σε δημόσιους ή κοινωφελείς οργανισμούς, όπως δήμους, πανεπιστήμια, ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, ιδρύματα, εκκλησία κ.λπ.- σε διαφορετικούς τύπους σεναρίων συνεταιριστικής στέγασης σύμφωνα με τις τοπικές και κοινοτικές ανάγκες.
Η συλλογική πρόκληση του διαγωνισμού είναι να φανταστούμε, να σχεδιάσουμε και να διεκδικήσουμε εναλλακτικά μοντέλα στέγασης, που θα βασίζονται στην αυτοδιαχείριση, την δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τον διαμοιρασμό των πόρων, και να πειραματιστούμε με διαφορετικές μορφές συλλογικής ιδιοκτησίας, βιώσιμης αρχιτεκτονικής και κοινής διαβίωσης.
Χαρακτηρίζουμε τον διαγωνισμό συνεργατικό γιατί έχει σαν βασικό στόχο την ενίσχυση και διεύρυνση της κοινότητας διαλόγου και συλλογικής παραγωγής γνώσης για τους στεγαστικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Ζητούμενο είναι να παραχθούν, μέσα από μια πυκνή συλλογική διαδικασία μάθησης, εναλλακτικά φαντασιακά για υφιστάμενα κτίρια που παραμένουν κενά ή που τα βλέπουμε σταδιακά να μετατρέπονται σε ξενοδοχεία, πολυτελή διαμερίσματα ή εμπορικές κατοικίες, ως μέθοδος για την τροφοδότηση της δημόσιας συζήτησης και την ενεργοποίηση συλλογικών διεκδικήσεων. Γι’ αυτό προτείνουμε έναν διαγωνισμό που θα αφορά όσο το δυνατόν περισσότερα κτίρια σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας (θα υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης επιπλέον κτιρίων/περιοχών παρέμβασης ανάλογα με το τοπικό ενδιαφέρον).
Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί παράλληλα με το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
Η διαδικασία συμμετοχής περιλαμβάνει μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων για το τι είναι οι στεγαστικοί συνεταιρισμοί με διαφορετικά παραδείγματα από την Ευρώπη, για το θεσμικό πλαίσιο, τις δημόσιες πολιτικές και τους τρόπους χρηματοδότησής που τους υποστηρίζουν, και τέλος τις διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού και παραγωγής τους. Στα σεμινάρια θα συμμετέχουν ειδικοί και μέλη συνεταιρισμών από διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης.
Σας προσκαλούμε λοιπόν να εξερευνήσουμε συλλογικά το ρόλο της αρχιτεκτονικής ως ένα σημαντικό κοινωνικό εργαλείο που μπορεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την παραγωγή βιώσιμων και ανθεκτικών κοινοτήτων που αντιστέκονται μέσω συλλογικών συνεταιριστικών λύσεων και που διεκδικούν το δικαίωμα στη στέγαση, την εργασία και την συλλογική διαβίωση!
* Η διοργάνωση εντάσσεται στο ετήσιο σχέδιο δράσης της ομάδας, είναι εθελοντική και δεν χρηματοδοτείται από οποιαδήποτε πηγή. Τα βραβεία θα είναι υπό μορφή επίσκεψης και παραμονής σε στεγαστικούς συνεταιρισμούς σε πόλεις της Ευρώπης με την υποστήριξη στεγαστικών συνεταιρισμών στις αντίστοιχες πόλεις.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων).»
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους στεγαστικούς συνεταιρισμούς και τα μοντέλα συνεργατικής κατοικίας στην Ευρώπη δείτε: Cohab Toolkit