Χρηστικά

Δανειολήπτες ελβετικού φράγκου: Τεράστια επιβάρυνση, καμία προστασία


Ανεβαίνει συνεχώς το ελβετικό φράγκο, «φουσκώνουν» τα δάνεια

Απροστάτευτοι, χωρίς νομοθετική και δικαστική προστασία παραμένουν περισσότεροι από 200.000 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου στην Ελλάδα. Εν μέσω, μάλιστα της μεγάλης υποχώρησης του ευρώ και της ενίσχυσης του ελβετικού φράγκου που συντελείται εδώ και περίπου ένα χρόνο και έχει κλιμακωθεί το τελευταίο τρίμηνο, οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Γιατί παραμένουν απροστάτευτοι 200.000 δανειολήπτες ελβετικού φράγκου – Το νομικό κενό

Μετά την έμμεση παραδοχή περί μη επαρκούς προστασίας στα δάνεια που δόθηκαν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου, εκδόθηκε στην Ελλάδα ο σχετικός Ν. 4438/16, ο οποίος είναι αποτέλεσμα υποχρέωσης της χώρας μας να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία 2014/17/ΕΕ, με τον οποίο πράγματι θεσπίστηκαν διατάξεις οι οποίες μεταξύ άλλων ρυθμίζουν τις συμβάσεις πίστωσης σε ξένο νόμισμα και ισχύουν από την εφαρμογή του νόμου.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει  Πανελλήνιος Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ), η ενσωμάτωση της εν λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας στην ελληνική έννομη τάξη καλύπτει νομικά δάνεια που χορηγούνται από την ψήφιση του νόμου και μετά, δεν έχει δηλαδή εφαρμογή στα δάνεια τα οποία έχουν χορηγηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παραπάνω ελληνικού νόμου (ημερομηνία έναρξης ισχύος: 28-11-2016), αφήνοντας έτσι «απροστάτευτους» στην Ελλάδα τους 200.000 και πλέον Ευρωπαίους πολίτες της.

Οι πάνω από 200.000 δανειολήπτες έχουν την ατυχία να αντιμετωπίζουν μια εξόχως δυσμενή συγκυρία για το ευρώ και ευνοϊκή για το ελβετικό φράγκο, που έχει ακριβύνει ακόμη περισσότερο τα δάνειά τους, συνυπολογίζοντας και την αύξηση επιτοκίων της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας . Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το τελευταίο τρίμηνο, η ισοτιμία ευρώ με ελβετικό φράγκο έφτασε στο 0,9% από το 1,05% που ήταν τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος δανειολήπτης έχει δάνειο 100.000 ευρώ σε ελβετικά φράγκα, διαπιστώνει ότι το συνολικό ύψος αυξήθηκε σε 109.000 ευρώ.

Από πέρυσι τον Σεπτέμβριο η ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ είναι στο 14% (1,10 η ισοτιμία), ενώ να θυμίσουμε ότι πριν πέντε χρόνια η ισοτιμία διαμορφωνόταν στο 1,20%

Χωρίς ζημιά οι τράπεζες

Τα μέλη του Δ.Σ του Πανελληνίου Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, σε συνάντηση που είχαν με τους ιθύνοντες του Συνήγορου του Πολίτη,  κατέθεσε σχετικό φάκελος ο οποίος -μεταξύ άλλων - εμπεριείχε και υπόμνημα που δείχνει με πραγματικά περιστατικά, οικονομικά και νομικά στοιχεία πως δεν υφίστανται ζημιές τα πιστωτικά ιδρύματα από τις μεταβολές συναλλαγματικών ισοτιμιών με τις οποίες συνδέονται τα εν λόγω δάνεια.

Επιπρόσθετα, γνωστοποιήθηκε και τονίστηκε για ακόμη μια φορά από μεριάς των δανειοληπτών πως είναι τουλάχιστον απαράδεκτο τα «κέρδη» των τραπεζών να συνδέονται με την προκύπτουσα υπερχρέωση των καταναλωτών, οι οποίοι ενώ έχουν ήδη αποπληρώσει το δάνειο τούς συμπεριλαμβανομένων των τόκων, καλούνται να αποπληρώσουν ξανά ένα νέο κεφάλαιο σχεδόν ισόποσο ή και αόριστο σε κάποιες περιπτώσεις.

Θετικές αποφάσεις για δανειολήπτες

Ο Σύλλογος - μεταξύ άλλων- ανέδειξε 3 θετικές για τους δανειολήπτες δικαστικές αποφάσεις που έχουν καταστεί αμετάκλητες τις υπ’αριθμ. 35/2015 ΠΠΡ, 17/2015 Τριμελούς Εφετείου Λάρισας, η οποία πιστοποιείται από την 369/2019 απόφαση του Αρείου Πάγου, 86/2017 του Εφετείου Αιγαίου και οι οποίες είναι αποτέλεσμα υποθέσεων που χειρίστηκε ο δικηγόρος κ Πράτας Αντώνιος (ένας εκ των νομικών του Συλλόγου) και οι οποίες αναδεικνύουν αυτό ακριβώς που υποστηρίζουν οι δανειολήπτες, την ελλειπή ενημέρωση σχετικά με τους γενικούς όρους συναλλαγής (ΓΟΣ).

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δυο πρώτες, με την σειρά που αναφέρθηκαν, αποφάσεις πιστοποιούν αμετάκλητα και με ισχύ δεδικασμένου την ακυρότητα του προφορικού Γενικού Όρου Συναλλαγής για την «ανανέωση» της προστασίας της μηνιαίας δόσης από τις πιθανές συναλλαγματικές διακυμάνσεις και υποχρεώνουν την τράπεζα να προστατεύει καθόλη τη συμβατική διάρκεια τον καταναλωτή από αυτές εντός ενός πλαισίου -5% σε σχέση με την ισοτιμία εκταμίευσης των δανείων.

Αναφέρθηκε δε πως τα δάνεια αυτά είναι δάνεια σε ευρώ που εμπεριείχαν ρήτρα αξίας συναλλάγματος καθώς ποτέ δεν εκταμιεύτηκαν ελβετικά φράγκα. Ο δανειολήπτης εκταμίευσε ευρώ και με ευρώ αποπληρώνει κάθε μήνα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα