Τράπεζες

DBRS: Πανευρωπαϊκή πρωτιά για τις ελληνικές τράπεζες στη μείωση των NPLs


Πανευρωπαϊκή πρωτιά των ελληνικών τραπεζών στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καταγράφει η DBRS σε σημερινό report της.

O οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι στα τέλη του 2023 τα NPLs στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 233 μονάδες βάσης στο 5,7%, καταγράφοντας μεγάλη βελτίωση σε σύγκριση με το 8% που ήταν στα τέλη του προηγούμενου έτους. Σημειώνει, ωστόσο, ότι  επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν παραμένει ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών ομίλων. 

Η DBRS επισημαίνει ότι οι τράπεζες σε άλλες χώρες που παραδοσιακά είχαν υψηλά Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) συνέχισαν να μειώνουν τους δείκτες ΜΕΔ,  και αναμένει ότι ο ρυθμός μείωσης θα επιβραδυνθεί ή θα σταματήσει το 2024.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών παρέμεινε ανθεκτικός στο τέλος του οικονομικού έτους 2023, αν και οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες άρχισαν να παρουσιάζουν κάποια επιδείνωση, συγκεκριμένα στη Γερμανία, που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον τομέα των εμπορικών ακινήτων.

«Ο πλήρης αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων δεν έχει μετακυλιστεί πλήρως στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και η άποψή μας είναι ότι το ανθεκτικό οικονομικό περιβάλλον και τα επίπεδα ανεργίας θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτρέπουν την κλιμάκωση των προβλημάτων ποιότητας ενεργητικού στις ευρωπαϊκές τράπεζες», δήλωσε η Maria Rivas, Ανώτερη Αντιπρόεδρος της ομάδας Morningstar DBRS Financial Institutions. 
«Τούτου λεχθέντος, συνεχίζουμε να αναμένουμε κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένες τράπεζες, ιδίως σε ορισμένους τομείς που βρίσκονται υπό πίεση, όπως τα εμπορικά ακίνητα και η ιδιωτική πίστωση και ταυτόχρονα θεωρούμε ότι ο ρυθμός μείωσης που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες τράπεζες είναι απίθανο να διατηρηθεί το οικονομικό έτος 2024».

Να σημειωθεί ότι ο οίκος εξετάζει την πορεία μείωσης των NPL σε 44 τράπεζες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, τη Δανία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα