Επιχειρήσεις

Deal στη φαρμακοβιομηχνία: Στη ΒΙΑΝΕΞ ανέθεσε η LEO Pharma την παραγωγή ηπαρίνης


Αξιοποιώντας την υψηλή τεχνογνωσία και τον υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό της, η ΒΙΑΝΕΞ του ομίλου Γιαννακόπουλου ανέλαβε την παραγωγή ηπαρίνης για λογαριασμού του δανέζικου φαρμακευτικού κολοσσού Leo. Η ελληνική εταιρεία θα παρασκευάζει όλες τις ποσότητες που θα διακινεί η δανέζικη πολυεθνική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το deal είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο και τώρα αρχίζει η υλοποίηση του. Ηδη έχουν ολοκληρωθεί κρίσιμα στάδια μεταφοράς τεχνογνωσίας, δοκιμών και εφαρμογής διαδικασιών συμμόρφωσης με τις Ορθές Πρακτικές Παραγωγής (GMP). Σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Βάσει της συμφωνίας η παραγωγή ενέσιμων σκευασμάτων ηπαρίνης θα μεταφερθεί από το εργοστάσιο της LEO Pharma στο Ballerup της Δανίας, στις εγκαταστάσεις της ΒΙΑΝΕΞ. Η ελληνική εταιρεία θα διαχειρίζεται την πρώτη ύλη, την πλήρωση φιαλιδίων, τις εργαστηριακές αναλύσεις, τη συσκευασία. Η LEO Pharma που είναι ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας, θα διανέμει το τελικό προϊόν.

Τα 5 σκευάσματα θα εξάγονται σε περισσότερες από 23 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Β. Αφρική και Μ. Ανατολή.

Για την υλοποίηση του project ο όλιος ΒΙΑΝΕΞ έχει ήδη επενδύσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε αγορά προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού. Η επένδυση αυτή θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στον όμιλο Γιαννακόπουλου, θα προσθέσει αξία στις εξαγωγές και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Επισημαίνεται ότι στην παγκόσμια αγορά παρατηρούνται ελλείψεις του συγκεκριμένου φαρμακευτικού προϊόντος. Οι ελλείψεις άρχισαν μετά τον Αύγουστο του 2019, όταν εμφανίστηκαν στην Κίνα κρούσματα της γρίπης των χοίρων - από τους οποίους παράγεται η ηπαρίνη. Η θανάτωση εκατομμυρίων χοίρων είχε ως αποτέλεσμα να λείψει  από την παγκόσμια αγορά μεγάλο μέρος της απαιτούμενης πρώτης ύλης.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο Διευθύνων Σύμβουλος της LEO Pharma Hellas Νίκος Ραγκούσης, σημείωσε: «Η μεταφορά της παραγωγής των ηπαρινών από τη Δανία στη χώρα μας, είναι δείγμα εμπιστοσύνης στις δυνατότητες και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, ειδικότερα όταν αυτή η συμφωνία γίνεται με μια ιστορική και μεγάλη εταιρεία όπως η ΒΙΑΝΕΞ. Το ότι αυτή η συμφωνία αφορά τις ηπαρίνες -ένα κρίσιμο φαρμακευτικό προϊόν παγκοσμίως- μεγεθύνει τη σημασία αυτής της κίνησης. Αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, για την οικονομία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για τη φήμη της Ελλάδας, ως κομβικό σημείο στην αλυσίδα του φαρμάκου διεθνώς. Άλλωστε η πανδημία COVID-19 ανέδειξε τη σημασία της διατήρησης της παραγωγικής διαδικασίας, κρίσιμων για τη δημόσια υγεία φαρμάκων, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως βασικό στοιχείο της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας, συνεπώς είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

O πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος δήλωσε: «Η πολύχρονη συνεργασία μας με τη LEO Pharma επισφραγίζεται με αυτήν τη σημαντική συμφωνία, μέσω της οποίας η ΒΙΑΝΕΞ αναδεικνύεται σε παγκόσμιο παραγωγό ηπαρινών. Η παραγωγή θα γίνεται στο εργοστάσιο Α΄ της ΒΙΑΝΕΞ, αφού προηγήθηκε επένδυση σε τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, που ενισχύει τις παραγωγικές δυνατότητες και διασφαλίζει τις Ορθές Πρακτικές Παραγωγής. Με την εμπιστοσύνη που δείχνει η LEO Pharma στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αφενός διατηρείται σε ευρωπαϊκό έδαφος η παραγωγή αυτού του σκευάσματος πρώτης γραμμής που είναι απαραίτητο σε εκατομμύρια ασθενείς, αφετέρου συμβάλλουμε στην επάρκειά του σε περισσότερες από είκοσι χώρες, μεταξύ των οποίων είναι, βεβαίως, η Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα