Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Δεν υπάρχει κίνδυνος προστίμων από ΕΕ για παραβίαση ανταγωνισμού


Υπερβολική η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς,

Εξαιρετικά απίθανη είναι η επιβολή προστίμου - και μάλιστα υψηλού - από την Κομισιόν στη ΔΕΗ, για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού κατά την περίοδο 2013-2019. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν αναλυτές και παράγοντες του ενεργειακού τομέα, επισημαίνοντας ότι η διατύπωση "προκαταρκτικής άποψης" από την Επιτροπή δεν σημαίνει ότι διαπιστώνονται παραβάσεις, ούτε οδηγεί αναγκαστικά σε "καταδίκη" της ελληνικής εταιρείας και σε επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Θεωρούν λοιπόν υπερβολική την αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία μετά τη δημοσιοποίηση των απόψεων της Κομισιόν οδήγησε την μετοχή της ΔΕΗ στα "Τάρταρα" του -7% και τελικά σε κλείσιμο -3,9%

 Εν πάση περιπτώσει, για να ολοκληρωθεί η έρευνα της Κομισιόν και να εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση απαιτείται πολύς χρόνος -ίσως και τετραετία-πενταετία. Οσον αφορά την πιθανότητα να βρεθεί "ένοχη" η ΔΕΗ και να της επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, στελέχη της εταιρεία  εκτιμούν ότι η πιθανότητα είναι πολύ μικρή.

Την ίδια άποψη διατυπώνουν αναλυτές της Optima Bank, η οποία μόλις δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση συνέταξαν και έδωσαν στη δημοσιότητα ειδική εμπεριστατωμένη ανάλυση, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα.

Οπως επισημαίνεται, η "προκαταρκτική γνώμη" της Κομισιόν δεν προδικάζει καθ' οιονδήποτε τρόπο την έκβαση της υπόθεσης, ούτε την ενδεχόμενη "ποινή" -αν τελικά επιβληθεί.

Για την ουσία της υπόθεσης επισημαίνεται πως η Κομισιόν κατηγορεί τη ΔΕΗ ότι στο διάστημα 2013-19 έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, πουλώντας σε τιμές κάτω του μεταβλητού κόστους ρεύμα που παραγόταν στις θερμικές εγκαταστάσεις της (με λιγνίτη και αέριο).

 "Ηθελαν δωρεάν  πρόσβαση στα λιγνιτικά"

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι δεν έχει παραβιάσει κανένα κανόνα ανταγωνισμούκαι αυτό μπορεί να το αποδείξει ενώπιον της Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να απαντήσει με ολοκληρωμένο φάκελο, συνεργαζόμενη με μεγάλη εξειδικευμένη ευρωπαίκή εταιρεία. Τα βασικά επιχειρήματα της:

- Στην επίμαχη χρονική περίοδο η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς ήταν σταδιακή με ποικίλες φάσεις και αναγνωριστικές κινήσεις από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου τ

- Σ' αυτή την περίοδο η ΔΕΗ είχε τον απόλυτο έλεγχο όλων των λιγνιτικών πεδίων της χώρας. Οι ανταγωνιστές της  ζητούσαν κατ’ ουσίαν δωρεάν πρόσβαση σε ένα τομέα όπου η εταιρεία είχε επενδύσει από τη δεκαετία του ’50 πολλά δισεκατομμύρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα