Με Άποψη

“Δέντρα”, ΔΕΗ, ιδιωτικοποιήσεις, επιτελικό κράτος


Πρώτη φορά τα τελευταία πενήντα χρόνια μια σφοδρή χιονόπτωση διαρκείας προκαλεί τόσο μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα, αφήνοντας επί δύο 24ωρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά – και μάλιστα στην Αττική, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας.

Σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, με πολύ μικρότερα και περιορισμένης έκτασης προβλήματα, οι ευθύνες επιρρίπτονταν στην εκάστοτε κυβέρνηση, στον “αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό”, στη ΔΕΗ και στους... συνδικαλιστές της, που γινόταν -συνήθως αδίκως -  ο “σάκος του μποξ”.

Τώρα η επίσημη εκδοχή είναι ότι δεν ευθύνεται κανένας. Ούτε για τα προβλήματα που ανέκυψαν, ούτε για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση τους. Δεν υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων από κακές καιρικές συνθήκες, δεν υπήρξε ολιγωρία, το επιτελικό κράτος λειτούργησε αποτελεσματικά, ο κρατικός μηχανισμός  επέδειξε ετοιμότητα.
Για το μέγα πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση, φταίνε μόνο τα... δέντρα, που δεν άντεξαν το πολύ χιόνι κι έπεσαν πάνω σε καλώδια μεταφοράς ρεύματος.

Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων, αυτή την άποψη προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης.

Λες και όλα έγιναν δίκην αναπότρεπτου φυσικού φαινομένου. Και δεν υπήρχε δυνατότητα να ληφθούν προληπτικά μέτρα – απλά και εύκολα, όπως κοπές δέντρων και κλαδιών που αποτελούσαν εν δυνάμει απειλή για τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Οσον αφορά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα: Κατά πόσο οφείλονται στις μεγάλες μειώσεις προσωπικού που έγιναν τα τελευταία χρόνια στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο προγραμμάτων αναδιάρθρωσης-”εξυγίανσης” και ενίσχυσης της κερδοφορίας, ενόψει ιδιωτικοποίησης;

Γ. Σ.

Διαβάστε επίσης