Τουρισμός

"Δεντρόσπιτα" σαν από καρτούν, για εστιατόριο στην Αυστρία


Τέσσερα κυλινδρικά καταλύματα δημιούργησε το αυστριακό αρχιτεκτονικό γραφείο Precht σε δασώδη περιοχή της Αυστρίας. Πρόκειται για τις πρώτες υλοποιήσεις της Bert, μιας αρθρωτής αρχιτεκτονικής δομής, την οποία το γραφείο περιγράφει ως «δεντρόσπιτο».

Η κάθε μια έχει διαφορετικό σχήμα και προορίζεται ως κατάλυμα για επισκέπτες και προσωπικό του εστιατορίου Steirereck am Pogusch στο χωριό Pogusch.

Ο Chris Precht – συνιδρυτής μαζί με τη σύζυγό του Fei του αρχιτεκτονικού γραφείου – εξήγησε ότι η Bert γεννήθηκε από μια φιλοδοξία να δημιουργήσουν μια δομή με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά με αλλόκοτες μορφές, που να μοιάζει να ανήκουν σε παραμύθι.

«Προσεγγίσαμε το πρότζεκτ μέσα από τα αθώα μάτια των παιδιών και αναρωτηθήκαμε πώς θα έδειχνε το κτήριο αν είχε σχεδιαστεί από αυτή τη χωρίς φίλτρα φαντασία ενός παιδιού» είπε.

«Κατά συνέπεια, δημιουργώντας το, έρχεται σχεδόν μέσα από ένα παραμύθι. Αλλά από την άλλη πλευρά, κατέληξε σε πολύ σοβαρά ερωτήματα, άραγε πώς ένα κτίσμα πάνω σε ένα πολύ μίνιμαλ και μικρό αποτύπωμα φαίνεται και λειτουργεί; ( https://www.instagram.com/p/Cb5DfURMEL8/ )»

Κρυμμένο μέσα στο δάσος πλησίον του εστιατορίου, κάθε κατάλυμα είναι τοποθετημένο πάνω σε μια τσιμεντένια κυκλική βάση, με κυλινδρικού σχήματος αρθρωτά στοιχεία στοιβαγμένα πάνω της.

Περιέχουν κουζίνες, living room, υπνοδωμάτια και λουτρό. Κατασκευάστηκαν επί τόπου, σε διάστημα λίγων ημερών. Και οι τέσσερις δομές έχουν μεγάλα παράθυρα και εξωτερικά είναι καλυμμένες με πέταυρα από ξύλο.

Tα μεγάλα στρογγυλά παράθυρα και μπαλκόνια παραπέμπουν στα μάτια χαρακτήρων καρτούν, όπως αυτοί του Sesame Street ή οι μικροί κίτρινοι Minions της σειράς ταινιών κινούμενων σχεδίων «Despicable Me».

«Για τους εσωτερικούς χώρους, θέλαμε να το κρατήσουμε λίγο πιο σκοτεινό, για να κάνει αντίθεση με το ξύλινο κτίσμα που περιβάλλει το εσωτερικό» εξήγησε ο Precht.

Ο αρχιτέκτονας τόνισε πως, πέρα από τις «αθώες και παιδιάστικες προθέσεις» του, φιλοδοξία του πρότζεκτ είναι να αναδείξει τη σημασία της διάδρασης με τη φύση σε αυτούς που θα διαμένουν στα καταλύματα:

«Ο πιο πολύς κόσμος, ειδικά στο μέλλον, θα περνάει όλη του τη ζωή στις πόλεις. Πηγαίνοντας όμως στο δάσος, περιβάλλεσαι από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, και πιστεύω ότι αυτό αλλάζει την οπτική σου. Ξάφνου, δεν είσαι πια στο κέντρο του σύμπαντος αλλά μόνον ένα μικρό μέρος μιας πολύ πιο μεγάλης ιστορίας» ( https://www.youtube.com/watch?v=_p3WmhYILP0 ).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα