Αγορές

Deutsche Bank: Οι συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες - Τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές


Αγορά μετοχών των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας προτείνει η Deutsche Bank, ενώ καθιστά ουδέτερη σύσταση για μετοχές Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, στο νέο report της γερμανικής τράπεζας.

Παράλληλα, θέτουν ως τιμές στόχους τα 1,6 ευρώ για την Alpha Bank, 5,1 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 1,5 ευρώ για Eurobank  και 1,8 ευρώ για Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η μετοχή της Alpha Bank έχει το υψηλότερο περιθώριο μεταβολής στο +41%, η Eurobank στο +17%, η Εθνική στο +13% και η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεπεράσει την προτεινόμενη τιμή στόχο και δεν διαθέτει ανοδικό περιθώριο.

Ο δείκτης τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία για τη μετοχή της Alpha Bank αναμένεται στις 0,43 φορές για το 2023, για τη Eurobank στις 0,71 φορές, για την ΕΤΕ στις 0,64 φορές και στις 0,38 φορές για την Πειραιώς.

Όσον αφορά τις τιμές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, έχουν σημειώσει πτώση 16% περίπου, λόγω της κατάστασης με τις περοφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και την Credit Suisse.

Εν συνεχεία, οι αναλυτές τονίζουν πως η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS αφαίρεσε μια πηγή κινδύνου για τον κλάδο, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη, μεταξύ άλλων λόγων, λόγω της αντιμετώπισης των πρόσθετων μέσων Tier 1 και προσθέτουν ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών της DB σημειώνουν άνοδο περίπου +3% φέτος και διαπραγματεύονται σε 0,78 φορές σε όρους P/TBV και 6,0 φορές σε όρους P/E (περίπου 47% έκπτωση από την ευρωπαϊκή αγορά), με δείκτη αποδοτικότητας RoTE 11,9% περίπου.

«Κατά την άποψή μας, θεωρούμε ότι η Credit Suisse αντιμετώπισε μια μοναδική κατάσταση, η οποία δεν είναι συγκρίσιμη με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές που καλύπτουμε. Επιπλέον, η αποτίμηση του κλάδου με δείκτη μελλοντικών κερδών κάτω από 6 φορές είναι πλέον κοντά στα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τώρα, όμως, ο κλάδος είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση όσον αφορά την κερδοφορία, το κεφάλαιο, τη ρευστότητα και την ποιότητα του ενεργητικού. Η βασική μας υπόθεση για τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών περιθωρίων επιτοκίου, τις ζημιές από δάνεια και την απόδοση κεφαλαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό εποικοδομητική, αν και λιγότερο από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες», αναφέρει το report.

«Είναι σημαντικό, σε αυτό το πλαίσιο, να επισημάνουμε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδίως εκείνες που καλύπτουμε, έχουν καλά διαφοροποιημένες και ρευστές βάσεις χρηματοδότησης με σταθερές καταθέσεις. Αυτές έχουν δει μέχρι στιγμής εισροές καταθέσεων. Η πλειονότητα των χαρτοφυλακίων ομολόγων διακρατείται μέχρι τη λήξη τους και ως εκ τούτου δεν είναι εκτεθειμένες στον επιτοκιακό κίνδυνο. Επιπλέον, θα θέλαμε να επισημάνουμε τις σημαντικές βελτιώσεις στη ρευστότητα, τα κεφάλαια, την ποιότητα του ενεργητικού και την κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά την τελευταία δεκαετία. Θεωρούμε ότι η διόρθωση του κλάδου σήμερα είναι πολύ περισσότερο μια αποκόμιση κερδών μετά από ένα ισχυρό ράλι (περίπου 40% τους τελευταίους πέντε μήνες) σε ένα περιβάλλον κινδύνου (risk off)», σημειώνει η Deutsche Bank.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα