Πολιτική

Die Welt:Η Ελλάδα δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα της ευρωζώνης


«Η Ελλάδα δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα της ευρωζώνης», τονίζει με άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης σπαταλούν άσκοπα χρόνο αντί να ασχοληθούν με τις πραγματικές εστίες κρίσης.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα που βασίζεται στην «μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκή Πολιτικής του Φράιμπουργκ», αναφέρει:«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καβγαδίζουν για τη σωτηρία της Ελλάδας, σπαταλώντας έτσι χρόνο από μια σημαντικότερη αποστολή τους, την εξυγίανση των χωρών που βρίσκονται πραγματικά σε κρίση. 

Η διαμάχη γύρω από το θέμα της Ελλάδας απειλεί την ευρωζώνη, για έναν διαφορετικό όμως λόγο, από αυτόν που νομίζουν πολλοί.

Οι βασανιστικές και ατελείωτες συζητήσεις για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα συγκαλύπτουν τα πραγματικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης. Όταν συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, θα έπρεπε πρωτίστως να βρουν λύσεις για τις εστίες κρίσης, οι οποίες πραγματικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευσή της. Και τούτο διότι αυξάνονται οι φόβοι για την πιστοληπτική ικανότητα πολύ ισχυρότερων και γι’ αυτό σημαντικότερων χωρών μελών της».

Κατά την μελέτη που παρουσιάζει η Welt προκύπτει ότι μεγαλύτερες από την Ελλάδα χώρες όπως η Ιταλία θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα να διασωθούν.

Το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε 2,35 τρισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τα 322 δισεκατομμύρια ευρώ των ελληνικών δανειακών υποχρεώσεων τα οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα μοιάζουν σαν τα παροιμιώδη «peanuts».

«Η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας διαβρώνεται από το 2010», αναφέρει απερίφραστα η μελέτη. Η χώρα βρίσκεται σε έναν φαύλο και οι ιταλικές τράπεζες είναι μέρος του προβλήματος που είναι ιδιαίτερα ακανθώδες, διότι έχουν πολλά κρατικά ομόλογα γεγονός το οποίο καθιστά την διάσωσή τους πιο δύσκολη.

Το Eurogroup αντί να ασχοληθεί ευρύτερα με το θέμα του χρέους αυτών των χωρών μελών καταγίνεται ακόμα μια φορά με το άσκοπο τελετουργικό για την Ελλάδα.

Στο άρθρο τονίζεται τέλος ότι για να βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητα τη Ελλάδας πρέπει «να βελτιωθεί το επενδυτικό πλαίσιο και να εφαρμόζονται με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις».

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί επίσης δηλώσεις οικονομικού εμπειρογνώμονα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο που λέει ότι «αντίθετα από αυτό που συχνά ορισμένοι γερμανοί πολιτικοί θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε, η Ελλάδα τηρεί σε μεγάλο βαθμό τα συμπεφωνημένα και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού έχει ξεπεράσει τους στόχους τα τελευταία δύο χρόνια».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις