Οικονομία

Διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών – Στήριγμα ο τουρισμός


Νέα μείωση των εξαγωγών κατά 5,7% - Αυξήθηκαν κατά 22% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το α’ τετράμηνο

Διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με νέα υποχώρηση των εξαγωγών, καταγράφηκε το πρώτο τετράμηνο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Μεγάλο στήριγμα στο ισοζύγιο αποτελεί ο τουρισμός, που συνεχίζει δυναμικά από τη χρονιά ρεκόρ του 2023. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είναι ενισχυμένες κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς.

Ειδικότερα, αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο πρώτο τετράμηνο ( Ιανουάριος - Απρίλιος ) του έτους αγγίζοντας τα 6,8 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος αντανακλά την μείωση των εξαγωγών κατά 5,7% ( 7,2% σε σταθερές τιμές) ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,5% (6,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 3,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αύξηση κατά 7,9% ( 6,0% και 8,7% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Από την άλλη πλευρά το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης των εισπράξεων από τον τουρισμό κατά 22%, καθώς οι αυξήσεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 20,0%.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος την αντίστοιχη περίοδο του 2023, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) διευρύνθηκε, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και διαμορφώθηκε σε 7,4 δισεκ. ευρώ.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών και πιο συγκεκριμένα στις ξένες άμεσες επενδύσεις καταγράφηκαν καθαρές ροές ύψους 503,7 εκατ. ευρώ και στις υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, καταγράφηκαν καθαρές ροές ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 3,9 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 3,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 4,1 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα